Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Θα γεμίσουν καρκίνο τις θάλασσές μας

Μπροστά στην πόρτα μας είναι πλέον τα χημικά της Συρίας που μπορούν να προκαλέσουν τεράστια οικολογική καταστροφή με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία μας.
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αφορμή την προγραμματισμένη εξουδετέρωση των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, πρόκειται να προσφύγουν φορείς της Κρήτης, καθώς θεωρούν ότι η καταστροφή των ουσιών με τη μέθοδο της υδρόλυσης είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας και να έχει αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον.Η καταστροφή των χημικών βρίσκεται στην τελική ευθεία, καθώς το βράδυ της Τετάρτης το τελευταίο φορτίο του συριακού χημικού οπλοστασίου μεταφέρθηκε από το εμπορικό πλοίο «Ark Futura» υπό σημαία Δανίας στο αμερικανικό πλοίο «Cape Ray», όπου πρόκειται να καταστραφεί εντός των επομένων εβδομάδων.
Ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, κ. Δημήτρης Πετράκης, σε δηλώσεις του,  εξήγησε ότι με βάση τα δεδομένα μελέτης της Ένωσης Βετεράνων Αμερικής οι επιπτώσεις των χημικών στην υγεία είναι καταστροφικές.

Παράλληλα, τόνισε ότι «με αυτό το πλωτό και επικίνδυνο πείραμα καταστρατηγούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και παραβιάζονται οι κανονισμοί του ίδιου του οργανισμού απαγόρευσης χημικών όπλων, ο οποίος απαγορεύει να μετακινούνται χημικά προϊόντα».

Η μεταφορά των χημικών

Όσον αφορά στη μεταφορά των ουσιών, τα επικίνδυνα χημικά μεταφορτώθηκαν από το δανικό πλοίο «Ark Futura», το οποίο κατέπλευσε τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Gioia Tauro συνοδευόμενο από ισχυρή δύναμη πολεμικών πλοίων της Μεγάλης Βρετανίας, της Κίνας, της Ρωσίας, της Δανίας και της Νορβηγίας, και προσέδεσε σε φυλασσόμενη προβλήτα του λιμανιού δίπλα ακριβώς στο αμερικανικό πολεμικό πλοίο «MV Cape Ray», το οποίο είχε ήδη καταπλεύσει από την Τρίτη. Αρχικά μεταφορτώθηκαν τα τρία κοντέινερ με το αέριο μουστάρδας και στη συνέχεια τα υπόλοιπα 75 που περιείχαν μεθυλφωσφορικό διφλοορίδιο ή «DF», το οποίο είναι το βασικό συστατικό του αερίου σαρίν.



Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι η διαδικασία μεταφοράς 570 τόνων υγροποιημένων τοξικών αερίων ολοκληρώθηκε.

Η ιταλική κυβέρνηση

Η ιταλική κυβέρνηση χαρακτήρισε την επιχείρηση απόλυτα επιτυχημένη. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Τζιάν Λούκα Γκαλέτι δήλωσε ότι «η επιχείρηση ήταν υψηλοτάτου επιπέδου, διαφανής και χωρίς κανέναν κίνδυνο για το περιβάλλον και με αυτή επιβεβαιώσαμε τις αξίες της ειρήνης και τη συμμετοχή μας [της Ιταλίας] στη διεθνή ασφάλεια».

Πλέει ήδη στη Μεσόγειο

Μετά την ολοκλήρωση της μεταφόρτωσης το «MV Cape Ray» απέπλευσε από την Gioia Tauro με κατεύθυνση «άγνωστο μέχρι στιγμής σημείο της Μεσογείου», όπου θα πραγματοποιήσει την υδρόλυση και «εξουδετέρωση» των επικίνδυνων χημικών.

Έπειτα από την καταστροφή των χημικών όπλων, τα απόβλητα θα μεταφερθούν στο Τέξας των ΗΠΑ και σε ειδικά κέντρα επεξεργασίας και καταστροφής στην Ευρώπη. Οι αμερικανικές Αρχές, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καταστροφής των συριακών χημικών όπλων δεν πρόκειται να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα επικίνδυνες ουσίες.




Ελληνικές διαβεβαιώσεις
Την 1η Ιουλίου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο υφυπουργός Δημήτρης Κούρκουλας παρείχε διαβεβαιώσεις στον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Νήσων Τάκη Χατζηπέρου και τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Κυθήρων Στράτο Χαρχαλάκη για το ζήτημα των χημικών της Συρίας. Οι αξιωματούχοι του υπουργείου δήλωσαν στους δύο αιρετούς ότι ο υπουργός και οι υπηρεσιακοί παράγοντες προέβησαν σε ανάλυση του εν λόγω θέματος, τόσο τεχνικά όσο και πολιτικά, και τους διαβεβαίωσαν για τα ακόλουθα:

α) τα χημικά της Συρίας (είτε πριν είτε μετά την υδρόλυση) δεν θα έρθουν σε κανενός είδους επαφή ούτε με τον αέρα ούτε με τη θάλασσα της Μεσογείου

β) δεν θα γίνει ταφή, απόθεση ή βύθιση οιουδήποτε χημικού ή άλλου προϊόντος στη θάλασσα

γ) ο συγκεκριμένος θαλάσσιος χώρος επελέγη γιατί δεν είναι προσβάσιμος στο ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής ενέργειας από τις χώρες της Ανατολής

δ) πάνω στο πλοίο που θα γίνεται η υδρόλυση θα υπάρχουν τέσσερις παρατηρητές επιστήμονες της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα χημικά

ε) η Ελλάδα θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία με την αποστολή ενός πολεμικού πλοίου και (εάν απαιτηθεί) και ενός υποβρυχίου

στ) το ΕΛΚΕΘΕ έχει ήδη πάρει δείγματα νερού από την περιοχή και θα πάρει και μετά τη λήξη της σχετικής διαδικασίας για να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα, αποδεικνύοντας ότι δεν υπήρξε βλάβη του περιβάλλοντος

ζ) από την υδρόλυση 520 τόνων χημικών, θα παραχθούν περίπου 4.500 τόνοι υδρολυμένο προϊόν και δεν θα αντληθεί νερό από τη θάλασσα αλλά από δεξαμενή χωρητικότητας 20.000 τόνων νερού που υπάρχει πάνω στο πλοίο

η) την όλη διαδικασία θα επιβλέπουν ειδικοί πιστοποιημένοι επιστήμονες στα χημικά, καθώς και άλλοι επιστήμονες και παράγοντες

θ) το προϊόν που θα παραχθεί μετά την υδρόλυση (περίπου 4.500 τόνοι απενεργοποιημένο χημικό προϊόν) θα μεταφερθεί για απόθεση σε χώρες εκτός της Μεσογείου

ι) για όλη τη διαδικασία έχουν ληφθεί υπερβάλλουσες δικλίδες και μέτρα ασφαλείας, διπλά και τριπλά τοιχώματα στις δεξαμενές, δεξαμενές αρνητικής πίεσης κ.λπ.

Ωστόσο, παρά τις παραπάνω διαβεβαιώσεις του κ. υπουργού, οι κ.κ. Χατζηπέρος και Χαρχαλάκης επέμειναν σθεναρά στο να υπάρξει επίσημη γραπτή τοποθέτηση του Υπουργείου Εξωτερικών για το ζήτημα.

Παράλληλα, ζήτησαν να προκληθεί απάντηση - ενημέρωση και από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ για τα χημικά.


Πηγή: www.haniotika-nea.gr