Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΣ


Δεν έχει γίνει ποτέ ζήτημα να αλλάξει αυτό το καταστατικό με το ζήτημα της τουρκικής υπηκοότητας στην εκλογή του πατριάρχη. Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει τέτοια διεκδίκηση , όταν ‘εκκρεμούν’ πολιτιστικές ελληνικές κληρονομιές σε εδάφη της Τουρκίας.
Μην ξεχνάτε ότι κάποτε το ελληνικό στοιχείο στην Κωνσταντινούπολη ,δέσποζε σε όλα τα επίπεδα. Εκτός αυτού δεν νομίζουμε ότι οι ιμάμηδες της Θράκης ,αποδέχονται και εξαναγκάζονται στην ελληνική υπηκοότητα, παρ’όλα αυτά έρχεται ο οικουμενικός πατριάρχης ως πρώην έφεδρος του τούρκικου στρατού να προτείνει στους Μητροπολίτες του την απάρνηση της ελληνικής υπηκοότητας, ούτε κουβέντα για ανατροπή του συγκεκριμένου καθεστώτος. Εύγε !!!

Όσοι από τους Μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι οποίοι υπηρετούν εκτός Τουρκίας, επιθυμούν

θα μπορούν να αποκτήσουν και την Τουρκική υπηκοότητα προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν ανεμπόδιστα σ’ όλη τη διοικητική δομή και ζωή του Πατριαρχείου, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας να είναι υποψήφιοι για τον Οικουμενικό Θρόνο και να συμμετέχουν στην εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη.Όπως ελέχθη χαρακτηριστικά θα έχουν το δικαίωμα «του εκλέγειν και εκλέγεσθαι» στον Οικουμενικό Θρόνο.
Την εξέλιξη αυτή ανέφερε ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στη διάρκεια του γεύματος με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο και τους αρχιερείς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, στο επιφανές εστιατόριο του Ξενοδοχείου [Carlyle] της Νέας Υόρκης, έπειτα από την Πατριαρχική Λειτουργία στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν.
Σημειώνεται, ότι το θέμα αυτό πηγαίνει μερικά χρόνια πίσω και το είχε διατυπώσει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ως αίτημα προφορικώς και γραπτώς στην σημερινή πολιτική ηγεσία της Τουρκίας και συγκεκριμένα στον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.
romfea.gr