Το Πατριαρχείο Μόσχας υποστηρίζει την ορθόδοξη παράδοση παρά τις πίεσης από τον οικουμενικό πατριάρχη.
Μόσχα- Ο νέος «επικεφαλής της διπλωματίας» της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πατήρ Ιλαρίων, εκτίμησε σήμερα ότι «δεν αποκλείεται» να υπάρξει μια συνάντηση μεταξύ του Πατριάρχη της Μόσχας Κύριλλου και του Πάπα Βενέδικτου, με την προϋπόθεση να διευθετηθούν προηγουμένως οι διαφορές που υφίστανται μεταξύ των δύο εκκλησιών. «Μια συνάντηση μεταξύ του Πάπα και του Πατριάρχη της Μόσχας ποτέ δεν αποκλείεται» τόνισε ο πατήρ Ιλαρίων επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών σχέσεων της ρωσικής Ορθόδοξης εκκλησίας, σε συνέντευξη Τύπου. «Δεν είχε αποκλειστεί από τον εκλιπόντα Πατριάρχη Αλέξιο που υπογράμμιζε και εμείς το επαναλαμβάνουμε: μια τέτοια συνάντηση θα γίνει όταν τα εμπόδια που υπάρχουν μεταξύ των δύο εκκλησιών αρθούν και όταν η συνάντηση αυτή θα έχει προετοιμαστεί καλά» ανέφερε ο πατήρ Ιλαρίων.
Η Μόσχα ακάθεκτη διότι γνωρίζει την στάση του ποντίφικα και γενικότερα του Βατικανού. Η έξυπνη ειρωνεία της ορθόδοξης ρωσικής εκκλησίας βάζει τα γυαλιά σε πολλούς. Γνωρίζει ότι ο Πάπας δεν οπισθοχωρεί στα παρακάτω ζητήματα και γιαυ΄τό δίνατε αδύνατη η συνάντηση . Ουσιαστικά η δήλωση του π. Ιλαρίωνα εννοεί τα εξής, συμμορφωθείτε και βλέπουμε…..
Πρῶτον: ὁ Πάπας τής Ρώμης και αρχηγός τοῦ Βατικανού, αποφασίσει νά καταργήσῃ αυτό τό Κράτος καί ἐν μετάνοια επιστρέψει εις τήν Μίαν, Αγίαν, Καθολικήν καί Αποστολικήν Εκκλησίαν, γινόμενος και πάλι ὁ Επίσκοπος της Ρώμης, όπως ητο ἐξ αρχής.
Δεύτερον: Εάν ὁ Πάπας της Ρώμης αποφασίσει νά εγκαταλείψει τό Πρωτείον καί τό Αλάθητον.
Τρίτον: Εάν ὁ Πάπας της Ρώμης παύση νά διεκδική τόν τίτλο Ἕδρα της Χριστιανοσύνης όλου του κόσμου.
Τέταρτον: Εάν ὁ Πάπας της Ρώμης παύση νά διεκδικεί τόν τίτλο τοῦ μοναδικού εκπροσώπου του Ἰησοῦ Χριστοῦ.
Πέμπτον: Εάν ὁ Πάπας της Ρώμης παύση νά ισχυρίζεται ότι είναι διάδοχος του Αποστόλου Πέτρου, και ότι ἡ Εκκλησία είμαι εγώ. Καί διεκδικεί τοιούτον τίτλον βασιζόμενος εις τό ρυτόν του Κυρίου προς τόν Απόστολον Πέτρον: «Σύ εἶ Πέτρος καί ἐπί ταύτῃ τῇ πέτρᾳ οἰκοδομήσω μου τήν Ἐκκλησίαν» (Ματθ. 16,18).