Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

ΜΟΣΧΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΠΙΣΜΟ


Η Ρωσία κρατεί σθεναρά τις αξίες και παραδόσεις της Ορθοδόξου πίστης.Η στάση προς τον παπισμό είναι και ο λόγος αποστασιοποίησης από το οικουμενικό Πατριαρχείο.
Το Πατριαρχείο της Μόσχας δεν θα αναγνώριζε ποτέ την παρούσα κατάσταση των "Καθολικών" Επισκοπών στην Ρωσία, γι' αυτό οι "Καθολικές" επισκοπές πρέπει να κατέλθουν στο παλιό καθεστώς του 2000, τόνισε ο Μητροπολίτης Σμόλενκ και Κάλιγκραντ κ. Κύριλλος.Δεν θα τους αναγνωρίσουμε ποτέ και θα αμφισβητούμε πάντα την παρουσία συνηθισμένων "καθολικών" επισκόπων σε Ρωσικό έδαφος, συνέχισε ο κ. Κύριλλος στον λόγο του σε μια επιστημονική διάσκεψη στην Μόσχα.Το Βατικανό αποφάσισε να αυξήσει τις θέσεις των αποστολικών υπηρεσιών του στην Ρωσία μέχρι το επίπεδο Επισκόπων το 2002, μ' αυτήν όμως την απόφασή του, το Βατικανό προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Έτσι ο Μητροπολίτης Κάλινγκραντ κ. Κύριλλος δήλωσε σχολιάζοντας την απόφαση αυτή, πως «Θεωρούμε πολύ μεγάλο λάθος την απόφαση του Βατικανού, έτσι βλάπτεται ο πραγματικός διάλογος Ορθοδόξων – "Καθολικών" και εν συνεχεία αναβάλλονται οι κοινοί στόχοι μας».
Η απάντηση του Βατικανού στα επιχειρήματα του Πατριαρχείου της Μόσχας, ήταν πως είναι αδικαιολόγητα, για το λόγο πως ισχυρίστηκαν ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ίδρυσε τις επισκοπές της στην Ευρώπη, στην ίδια αρχή με τις "Καθολικές" επισκοπές στην Ρωσία.
Οι επισκοπές του Πατριαρχείου της Μόσχας στην Διασπορά δεν είναι συνηθισμένες, καθιερώθηκαν με σκοπό να παρέχουν την ποιμενική προσοχή στους πιστούς της Διασποράς, το οποίο η Ρωσική Εκκλησία το έχει τονίσει πολλές φορές στους "Καθολικούς".Τέλος ο Μητροπολίτης κ. Κύριλλος τόνισε για άλλη μια φορά ποια πρέπει να είναι η θέση των "Καθολικών" επισκοπών στη Ρωσία: «πρέπει άμεσα να αλλάξουν και να επανέλθουν και πάλι στο παλιό σύστημα των αποστολικών υπηρεσιών του 2000».