Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Η Ρωσία επέφερε στην Ουκρανία το μεγαλύτερο πλήγμα στον ενεργειακό τομέα από την αρχή του πολέμου, λέει Ουκρανός υπουργός


Ο ρωσικός στρατός επέφερε ένα νέο τεράστιο πλήγμα στην ουκρανική ενεργειακή υποδομή - ο υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Γκαλουστσένκο το χαρακτήρισε ως το πιο καταστροφικό ολόκληρου του πολέμου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίστσκο, τρία κτίρια κατοικιών στο κεντρικό τμήμα της πόλης υπέστησαν ζημιές από θραύσματα βομβών στην ουκρανική πρωτεύουσα. Πολλοί Ουκρανοί έμειναν χωρίς ρεύμα.

«Σήμερα, πάλι, η Ρωσία προκαλεί μεγάλης κλίμακας πυραυλικές επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις. Πρόκειται για τον πιο μαζικό βομβαρδισμό του ενεργειακού συστήματος από την αρχή του πολέμου», έγραψε ο Γκαλουστσένκο στο Facebook.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «τα χτυπήματα συμβαίνουν σε ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας: τόσο στις εγκαταστάσεις παραγωγής όσο και στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

«Μετά από ήττες στον στρατιωτικό και διεθνή χώρο, ο εχθρός κάνει άλλη μια απόπειρα τρομοκρατικής εκδίκησης και προσπαθεί να προκαλέσει τη μέγιστη ζημιά στο ενεργειακό μας σύστημα την παραμονή του χειμώνα», γράφει ο Γκαλουστσένκο.


Τα ρωσικά πυραυλικά χτυπήματα στην Ουκρανία στις 15 Νοεμβρίου 2022


Ο Κλίστσκο είπε ότι τρία κτίρια κατοικιών υπέστησαν ζημιές στην περιοχή Πέτσερσκι του Κιέβου. «Γιατροί και διασώστες βρίσκονται στο σημείο των χτυπημάτων. Περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα», έγραψε ο δήμαρχος του Κιέβου.



Σύμφωνα με τους διασώστες, τους οποίους επικαλείται η δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας, τα χτυπήματα σε κτίρια κατοικιών δεν ήταν άμεσα - χτυπήθηκαν από θραύσματα ρουκετών που έπεσαν στην περιοχή.



Χθες, στις 17:00 τοπική ώρα, η διοίκηση της πρωτεύουσας έγραψε ότι ένα άτομο πέθανε σε ένα κτίριο κατοικιών στην περιοχή Πέτσερσκι, σύμφωνα με τον Κλίστσκο, το σώμα του θύματος αφαιρέθηκε από τα ερείπια. Επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των τραυματιών και των νεκρών από το Κίεβο δεν έχουν ανακοινωθεί.

Λόγω μιας μαζικής πυραυλικής επίθεσης, με εντολή της ενεργειακής εταιρείας Ukrenergo, ξεκίνησαν έκτακτες διακοπές ρεύματος σε όλη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας.

Στο Κίεβο, όπως είπε ο Κλίστσκο, περίπου οι μισοί καταναλωτές έμειναν χωρίς ρεύμα. «Αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα για την εξισορρόπηση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και την αποφυγή αστοχιών εξοπλισμού», έγραψε ο δήμαρχος στο Telegram. Ο δήμαρχος του Κιέβου είπε επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν τέσσερις πυραύλους πάνω από το Κίεβο.



Στο Κίεβο, μετά από βομβαρδισμούς, η γραμμή του μετρό Sviatoshynsko-Brovarska σταμάτησε προσωρινά να λειτουργεί. Επίσης, το μετρό δεν λειτουργεί στο Χάρκοβο. Η κίνηση του Διαδικτύου στην Ουκρανία έχει πέσει στο 67% του προηγούμενου επιπέδου, σύμφωνα με το Netblocks.org.

Και στη Μολδαβία…

Προβλήματα με την ηλεκτρική ενέργεια άρχισαν επίσης στη Μολδαβία, έγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μολδαβίας Αντρέι Σπίνου.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από Μολδαβούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ένα από τα ηλεκτρικά δίκτυα της Μολδαβίας, προφανώς συνδεδεμένο με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, τέθηκε εκτός λειτουργίας αυτόματα, προκαλώντας μαζικές διακοπές λειτουργίας σε ολόκληρη τη χώρα.



«Κάθε βόμβα που πέφτει στην Ουκρανία έχει συνέπειες για τη Μολδαβία και τον λαό μας», έγραψε στο Twitter ένας άλλος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο Νίκου Ποπέσκου.

Ο Αναπληρωτής Επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας Κίρυλο Τιμοσένκο ανακοίνωσε ότι «ακόμη μια προγραμματισμένη επίθεση σε εγκαταστάσεις υποδομής ζωτικής σημασίας βρίσκεται σε εξέλιξη».

Τα περισσότερα χτυπήματα καταγράφηκαν στο κέντρο και στα βόρεια της χώρας, έγραψε ο ίδιος , χαρακτηρίζοντας την κατάσταση μετά τους βομβαρδισμούς κρίσιμη. Προέτρεψε τους κατοίκους να καταναλώνουν ενέργεια με μέτρο.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Belgorod της Ρωσίας, Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, δήλωσε ότι το βράδυ της Τρίτης βομβαρδίστηκε η πόλη Shebekino, που βρίσκεται στην περιοχή. Σύμφωνα με τον Γκλάντκοφ, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν.

Δύο πύραυλοι στα σύνορα Ουκρανίας- Πολωνίας


Επίσης στα σύνορα Ουκρανίας- Πολωνίας αναφέρθηκε ότι έπεσαν δύο πύραυλοι σοβιετικής κατασκευής και ότι προέρχονται από τη Ρωσία. Η Μόσχα το έχει διαψεύσει. Ωστόσο, το περιστατικό έγινε κύριο θέμα στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας πληθώρα ερωτημάτων, μετά τη δημοσίευση ότι σκοτώθηκαν δύο Πολωνοί από αυτούς.


«Η Βαρσοβία επιβεβαίωσε ότι δύο Πολωνοί πολίτες σκοτώθηκαν στις εκρήξεις, αλλά δεν έχει κάνει ακόμη δηλώσεις σχετικά με το τι ακριβώς προκάλεσε το περιστατικό και από πού θα μπορούσαν να προέρχονται οι πύραυλοι», γράφει το BBC.


The Hellenic Information Team


© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος