Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Εμπρηστικός Τσαβούσογλου: «Δεν θα επιτρέψουμε ούτε ένα μίλι επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο»!


Θεωρεί ότι το casus belli… δεν συνιστά απειλή έναντι της Ελλάδας και λέει ότι τουλάχιστον 16 από τα 23 νησιά του Αιγαίου θα έπρεπε να είχαν αποστρατιωτικοποιηθεί!

Νέες προκλητικές δηλώσεις έκανε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ειδικό πάνελ με θέμα «Η τουρκική εξωτερική πολιτική στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», διαμηνύοντας και απειλώντας πως η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα ούτε ένα μίλι επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο»!
Μάλιστα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επεσήμανε πως η Τουρκία «δεν αποδέχεται το τετελεσμένο γεγονός που την έχει φυλακίσει στις ακτές της», ενώ είπε και το αμίμητο, ότι «το casus belli δε συνιστά απειλή έναντι της Ελλάδας»!

Για να προσθέσει: «Οι ισχυρισμοί ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να επιτεθεί στην Τουρκία σημαίνουν ότι η Αθήνα έχει ‘χάσει το μυαλό της’. Η Αθήνα ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει να αντιμετωπίζεις την Άγκυρα».

Δεν άφησε απ’ έξω την ονείρωξη της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών: «Τουλάχιστον 16 από τα 23 νησιά του Αιγαίου που θα έπρεπε να είχαν αποστρατιωτικοποιηθεί σύμφωνα με συμφωνίες, είναι οπλισμένα από την Ελλάδα … Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε διαφορές, εάν η Ελλάδα θέλει, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε, καθώς αγνοεί τις διερευνητικές συνομιλίες».

Για μια ακόμη φορά κατηγόρησε τις ΗΠΑ για μεροληψία και έλλειψη ισορροπίας, ενώ αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, είπε πως «κατέρρευσε η προπαγάνδα της Αθήνας» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα προσπάθησε να μας συκοφαντήσει με ψεύτικες φωτογραφίες και πληροφορίες. Τους απαντήσαμε με έγγραφα».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «η Ελλάδα νιώθει άβολα με την ανερχόμενη περιφερειακή ισχύ της Τουρκίας» και πως «συνεχίζει την απάνθρωπη στάση απέναντι στους πρόσφυγες».
Κατηγόρησε ξανά τη χώρα μας για «έλλειψη σεβασμού των μειονοτήτων», εννοώντας προφανώς τη Θράκη, την οποία η Άγκυρα θεωρεί… τσιφλίκι της.

*φωτογραφία: https://twitter.com/MevlutCavusoglu