Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Δημιουργεί προπομπό πολέμου η Τουρκία


Τούρκοι διπλωμάτες-κατάσκοποι στην Ελλάδα ψάχνουν γκιουλενιστές -Το Nordic Monitor αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο

 Τουρκικά απόρρητα έγγραφα φέρνει στη δημοσιότητα το Nordic Monitor, τα οποία αποκαλύπτουν παράνομες πρακτικές της Τουρκίας.

Ένα μυστικό έγγραφο της τουρκικής κυβέρνησης, από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, αποκάλυψε ότι Τούρκοι διπλωμάτες δεν έχουν σταματήσει την παράνομη πρακτική της συλλογής πληροφοριών για τους επικριτές τους στην Ευρώπη, παρά τις προειδοποιήσεις ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις κατασκοπευτικές της δραστηριότητες.

Το έγγραφο, με ημερομηνία 7 Ιουνίου 2022 και με σφραγίδα «απόρρητο», εκδόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας (Emniyet), η οποία ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών.

Το απόρρητο έγγραφο αναφέρει ότι οι πληροφορίες διαβιβάστηκαν στην Emniyet από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στις 2 Ιουνίου 2022, πράγμα που σημαίνει ότι το υπουργείο συγκέντρωσε τα ονόματα από αναφορές που εστάλησαν στα κεντρικά γραφεία από τουρκικές πρεσβείες και προξενεία.

Το έγγραφο υπεγράφη από τον Ερντογάν Καρτάλ, αναπληρωτή αρχηγό του τμήματος αντιτρομοκρατίας της Emniyet, και διανεμήθηκε σε 74 τουρκικές επαρχίες, υπό καθεστώς μυστικότητας, για περαιτέρω αστυνομική δράση εναντίον Τούρκων υπηκόων που έχουν εντοπιστεί και καταχωριστεί από διπλωμάτες στο εξωτερικό.

Δεν είναι σαφές πόσα άτομα κατασκόπευαν οι Τούρκοι διπλωμάτες στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς λείπει το συνημμένο έγγραφο με την πλήρη λίστα των ονομάτων που διαβιβάστηκε από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ωστόσο, η διανομή του καταλόγου σε 74 επαρχίες, με βάση τα μητρώα του πληθυσμού, δείχνει ότι εκατοντάδες άνθρωποι πρέπει να έχουν χαρακτηριστεί «επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν» στο εξωτερικό.

Έξι Τούρκοι διπλωμάτες-κατάσκοποι σε Νορβηγία, Ολλανδία και Ελλάδα

Ένα άλλο απόρρητο έγγραφο που ελήφθη από τη Γενική Εισαγγελία του Afyonkarahisar δίνει κάποια ιδέα για την έκταση της κατασκοπευτικής δραστηριότητας που ασκούν Τούρκοι διπλωμάτες.

Το έγγραφο, με ημερομηνία 21 Ιουνίου 2022, ανέφερε πληροφορίες που προέρχονταν από ένα επαρχιακό αστυνομικό τμήμα στις 8 Ιουνίου, το οποίο στην πραγματικότητα είχε προέλθει από την Emniyet μία μέρα νωρίτερα. Ανέφερε ότι έξι άτομα εντοπίστηκαν στη Νορβηγία, την Ολλανδία και την Ελλάδα και εν συνεχεία διέταξε τις κατάλληλες νομικές ενέργειες εναντίον τους.

Οι άνθρωποι που στοχοποιήθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση σε ξένες χώρες πιστεύεται ότι συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν.

Δείτε εδώ το έγγραφο που δείχνει την κατασκοπευτική δραστηριότητα των Τούρκων αξιωματούχων στη Νορβηγία, την Ελλάδα και την Ολλανδία.

Ο αρχηγός της αστυνομίας προειδοποίησε ότι οι πληροφορίες που διαβιβάζονται από το υπουργείο Εξωτερικών «δεν πρέπει να κοινοποιούνται σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα/οργανισμούς».

Ο στόχος των Τούρκων κατασκόπων

Οι κυβερνητικοί επικριτές που ζήτησαν άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες για να ξεφύγουν από τα βασανιστήρια και την κακοποίηση στην Τουρκία, και έχουν εντοπιστεί στο παρελθόν από την κατασκοπική δράση, αντιμετωπίζουν ποινικές έρευνες για πολλαπλές ψευδείς κατηγορίες, που σημαίνει ότι θα διωχθούν, θα φυλακιστούν και θα καταδικαστούν σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης, εάν επιστρέψουν ποτέ στην Τουρκία.

Τι ορίζει η Σύμβαση της Βιέννης

Οι διπλωμάτες που απολαμβάνουν τα προνόμια και τις ασυλίες που περιγράφονται στη Σύμβαση της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις υποχρεούνται να σέβονται τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους υποδοχής και να αποφεύγουν την ανάμειξη στις εσωτερικές του υποθέσεις, όπως περιγράφεται στο άρθρο 41.

Ομοίως, στο προξενικό προσωπικό παρέχονται περιορισμένα προνόμια και ασυλίες από τη Σύμβαση της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις, αλλά οι Αρχές του κράτους υποδοχής μπορούν να ξεκινήσουν έρευνες και να διώξουν οποιονδήποτε από το προσωπικό, εάν διαπράττουν εγκλήματα εντός ή εκτός των χώρων του προξενείου, σύμφωνα με το άρθρο 43 της σύμβασης.

https://www.iefimerida.gr/ellada/toyrkoi-kataskopoi-ellada-nordic-monitor