Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ: Στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο Μητρ. Κερκύρας – Στο πλευρό του Ιεράρχες και πιστοί


Κατηγορούμαστε για το έγκλημα ότι κοινωνήσαμε πιστούς, για το ότι λιτανεύσαμε τον Άγιό μας,
Στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Κέρκυρας δικάζεται σήμερα ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος έχοντας στο πλευρό του πλήθος κόσμου, αλλά και Ιεραρχών που έσπευσαν στο νησί για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.


Επιμέλεια – Ναταλία Δανδόλου

Αποστολή στην Κέρκυρα – Νικόλαος Ζαϊμης

Ο Σεβασμιώτατος κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για δύο υποθέσεις: η μία αφορά στην προτροπή του Σεβασμιωτάτου κατά το κήρυγμά του την 25η Μαρτίου, προς το ποίμνιό του να πάει στις εκκλησίες να κοινωνήσει και η άλλη για παραβίαση των μέτρων απαγόρευσης κατά την εσωτερική λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, εντός του ναού την Κυριακή των Βαίων.


Ειδικότερα, εναντίον του Μητροπολίτη είχε σχηματιστεί δικογραφία, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, για παραβίαση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης ΔΙΑ/ΓΠ.οικ.23093/20020 σε συνδυασμό με ΠΝΠ 25.02.2020 (Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για την εφαρμογή των νόμων και των εντολών της Ιεράς Συνόδου).
Η δικογραφία έχει σχηματιστεί εναντίον του Μητροπολίτου, της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας Μ. Υδραίου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Μεταλληνού. Η απόφαση αναμένεται εντός της ημέρας.

Το Πρακτορείο Ορθοδοξία με τον δημοσιογράφο Νικόλαο Ζαΐμη και τον εικονολήπτη Ανδρέα Χαλκιόπουλο βρίσκονται στην Κέρκυρα προκειμένου να καλύψουν το γεγονός αυτό.



Στο νησί έχουν μεταβεί πλήθος Ιεραρχών προκειμένου να στηρίξουν τον Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο, ενώ από νωρίς το πρωί πλήθος ανθρώπων βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από το δικαστικό μέγαρο για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον Ποιμενάρχη τους.

Σύμφωνα με εντολή του Εισαγγελέα, κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης, μέσα στην αίθουσα θα βρίσκονται μόνον οι Αρχιερείς.

Ειδικότερα, στο πλευρό του Σεβασμιωτάτου Μητρ. Κερκύρας βρίσκονται οι εξής Σεβ. Μητροπολίτες: Καστορίας κ. Σεραφείμ, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Σύρου κ. Δωρόθεος, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, Σερβίων και Κοζάνης κι Παύλος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Γλυφάδας κ. Αντώνιος, Ιερισσού Αρδαμερίου και Αγίου Όρους κ. Θεόκλητος, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος.

Ζητώντας τις προσευχές όλων για την καλή έκβαση της δίκης του, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε χθες τους πιστούς για την αγάπη τους και τόνισε: «Κατηγορούμαστε για το έγκλημα ότι κοινωνήσαμε πιστούς, για το ότι λιτανεύσαμε τον Άγιό μας, για το ότι σεβαστήκαμε την φωνή της συνειδήσεώς μας και μολονότι δεν θέσαμε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, κάναμε το ύψιστο καθήκον μας έναντι του Θεού, της Εκκλησίας και του λαού μας. Πειθαρχούμε στα κελεύσματα του Θεού. Αισθανόμαστε θλίψη διότι υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα φόβου, υποταγής, κατάργησης της ελευθερίας» τόνισε και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Δικαζόμαστε για την πίστη μας στον Χριστό. Στηριζόμαστε στην αγάπη του λαού μας! Ζητώ τις προσευχές σας είστε η παρηγοριά το καύχημά μας οι ανθρώπινοι νόμοι δεν συνάδουν με τους ανθρώπους του Θεού»


https://www.orthodoxianewsagency.gr/epikairotita/apostoli-stin-kerkyra-sto-edolio-tou-katigoroumenou-o-mitr-kerkyras-sto-pleyro-tou-ierarxes-kai-pistoi/