Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Κυρίαρχος του Αιγαίου η Ελλάδα


Την προσήλωση της Ρωσίας στο Δίκαιο της Θάλασσας του 1982

όπως ορίζεται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ εξέφρασε σε ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι από τη Σύμβαση αυτή δεν εξαιρείται η Μεσόγειος.

Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θεωρεί ως «ακρογωνιαίο λίθο» του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 όπως αυτό ορίζεται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

«Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 ''ακρογωνιαίο λίθο'' του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της πρεσβείας.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται ότι η Σύμβαση του 1982 καθορίζει το δικαίωμα όλων των κρατών να ορίζουν τα χωρικά τους ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια καθώς και την Αποκλειστική Οικονομική τους Ζώνη συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας περιοχής της Μεσογείου.

«Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο» καταλήγει η ανάρτηση.


http://greeknation.blogspot.com/2020/10/12_15.html#more