Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Προκαθήμενος: Η Παναγία ανησυχεί και προσεύχεται για μας περισσότερο από ό,τι εμείς οι ίδιοι

 

«Η Παναγία Θεοτόκος ανησυχεί και προσεύχεται για μας περισσότερο από ό,τι εμείς οι ίδιοι». Αυτά τόνισε ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας,

 Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος, στο κήρυγμά του στις 14 Οκτωβρίου 2020, ημέρα εορτής της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας. Το σχετικό βίντεο αναρτήθηκε από το Ενημερωτικό Μορφωτικό Τμήμα της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Σύμφωνα με τον Ιεράρχη, η Παναγία είναι η Προστάτιδα παντός του ανθρωπίνου γένους και Μητέρα όλων των ανθρώπων «ανεξαρτήτως του εάν πιστεύουν στον Θεό ή όχι, εάν Την τιμούν ή όχι».

«Αλλά μακάριος είναι εκείνος ο άνθρωπος, ο οποίος τα γνωρίζει αυτά και τιμά την Υπεραγία Παρθένο Μαρία ως Θεοτόκο, ως Μητέρα του Θεού και ως δική του Μητέρα», επεσήμανε και συνέχισε: «Και είναι άσχημο για τον άνθρωπο, εάν δεν τα γνωρίζει αυτά. Απλώς, αγνοεί τι στερεί από τον εαυτό του, διότι η Μητέρα του Θεού προσεύχεται για μας».

Ο Μακαριώτατος διευκρίνισε ότι, όταν ο άνθρωπος ζει χριστιανικά, η Θεοτόκος με χαρά προσεύχεται γι' αυτόν, ενώ «εάν ζει ασώτως, παραβιάζοντας τους θείους νόμους, τους νόμους της συνειδήσεώς του, η Μητέρα του Θεού προσεύχεται για αυτόν, αλλά με λύπη».

Υπενθύμισε ότι οι Άγιοι Πατέρες παρομοίασαν την Παναγία με το φρούριο του προφητάνακτος Δαβίδ, το οποίο χρησίμευε ταυτόχρονα ως ισχυρό οχύρωμα και στολίδι της Ιερουσαλήμ.

«Επειδή η Παναγία είναι το στολίδι του ανθρωπίνου γένους και ενέχει όλα τα εργαλεία με τα οποία νικάμε την αμαρτία, τον διάβολο, τον εαυτό μας, την υπερηφάνεια, την ακράτειά μας», διασαφήνισε ο Μακαριώτατος κ. Ονούφριος και πρόσθεσε: «Τα εργαλεία αυτά είναι οι προσευχές – ευχαριστήριες, ικετήριες, μετανοητικές – και ο ευλαβής βίος, όταν ο άνθρωπος εξαναγκάζει τον εαυτό του να ζει κατά τους θείους νόμους».

Ένα άλλο εργαλείο, σύμφωνα με τον Προκαθήμενο, είναι το αυτεξούσιο. Αυτό το εργαλείο ο άνθρωπος οφείλει να αξιοποιήσει για την επίτευξη της πνευματικής του τελειότητας, διότι «το αυτεξούσιο δόθηκε στο άνθρωπο όχι για να πράττει το άλογο και επιβλαβές, αλλά για να εξαναγκάζει τον εαυτό του να παρεκκλίνει από το κακό και να πράττει το αγαθό».

«Ευχαριστούμε τον Δημιουργό και Πλάστη μας για το ό,τι μας χάρισε τέτοια αγαθή και σπλαχνική Μητέρα, η οποία ανησυχεί και προσεύχεται για μας περισσότερο από ό,τι εμείς οι ίδιοι», τόνισε ο Μακαριώτατος Ονούφριος.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η βοήθεια της Παναγίας καθίσταται ακόμη αποτελεσματικότερη, όταν οι ίδιοι στρεφόμαστε σε Αυτήν με προσευχή και αγωνιζόμαστε.

«Ξέρετε, είναι σαν να πέσει κανείς σε λάσπη και ένας άλλος να τον βγάζει από εκεί˙ λοιπόν, τη μεγαλύτερη επιτυχία θα σημειώσει εκείνος, που προσπαθεί ο ίδιος να σηκωθεί», παρέθεσε το σχετικό παράδειγμα ο Ιεράρχης και πρόσθεσε: «Εάν όμως κάθεται εκεί και, αντί να βοηθά, ανθίσταται, εκείνος που εργάζεται για να τον βγάλει, δεν σημειώνει μεγάλες επιτυχίες. Όταν οι ίδιοι προσπαθούμε να διορθωθούμε και η Παναγία προσεύχεται για μας, τότε σημειώνουμε μεγάλες επιτυχίες».

Ολοκληρώνοντας το κήρυγμα, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Ονούφριος κάλεσε το εκκλησίασμα να ακολουθήσει τις εντολές του Κυρίου, «διότι είναι ο μόνος Νόμος, ο οποίος μας δόθηκε για να καθαρισθούμε και να τελειοποιηθούμε με τη βοήθειά του».

«Ας προσευχόμαστε στην Παναγία, για να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από κακές συνήθειες, αδυναμίες, πτώσεις, παραπτώματα, για να είμαστε τέτοια παιδιά Της, για τα οποία μεριμνά με χαρά. Τότε θα έχουμε την ευλογία του Θεού», συνόψισε ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Μετάφραση του Βασιλείου Μεταφράστωφ


ΕΟΔ - Ενωση Ορθοδοξων Δημοσιογραφων


10/16/2020

https://gr.pravoslavie.ru/134638.html