Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Λευκορωσία - Οι ΗΠΑ εμπλέκονται στη θρησκευτική κατάσταση, επιδιώκοντας τη σύγκρουση Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών


Αλέξανδρος Σιπκώφ: δεν πρέπει να αφήνουμε τους θρησκευτικούς οργανισμούς να εμπλέκονται στην πολιτική αντιπαράθεση στη Λευκορωσία

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα patriarchia.ru, σημαντικός είναι ο κίνδυνος εμπλοκής των θρησκευτικών οργανισμών στη Λευκορωσία στην πολιτική αντιπαράθεση, διότι η χώρα διαθέτει ήδη την τραγική πείρα συγκρούσεων Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA «Novosti» ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος επί των σχέσεων της Εκκλησίας με την Κοινωνία και τα ΜΜΕ Α. Σιπκώφ.

Nωρίτερα, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών Σ. Ναρύσκιν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονται αναιδώς στη θρησκευτική κατάσταση στη Λευκορωσία, επιδιώκοντας τη σύγκρουση εκπροσώπων του Ορθοδόξου με τον Ρωμαιοκαθολικό κλάδο του χριστιανισμού. Κατά τον Σ. Ναρύσκιν, οι ΗΠΑ, προσπαθώντας να παρασύρουν το Βατικανό, το οποίο έως τώρα επιδεικνύει συγκράτηση, στα γεγονότα στη Λευκορωσία εργάζονται να πετύχουν μία πιο δραστήρια εμπλοκή Ρωμαιοκαθολικών ιερέων στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

«Η δήλωση του Σεργκέι Ναρύσκιν ανταποκρίνεται απολύτως στην κατάσταση, η οποία διαμορφώνεται σήμερα στη Λευκορωσία. θα πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες, προκειμένου να αποτραπεί η εμπλοκή των θρησκευτικών οργανισμών στην πολιτική αντιπαράθεση, ώστε η πολιτική αντιπαράθεση να μην μετεξελιχθεί σε θρησκευτική. Και δεν είναι σχήμα λόγου: η Λευκορωσία διαθέτει το ιστορικό τραγικής αντιπαραθέσεως μεταξύ Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων», ανέφερε ο Α. Σιπκώφ.


Επίσης, υπενθύμισε ότι τον ΙΣΤ΄-ΙΖ΄ αι. έπειθαν με τη βία τους Λευκορώσους να ενταχθούν από την Ορθοδοξία στην Ελληνόρρυθμη (ουνιτική) εκκλησία. Κατά τον Α. Σιπκώφ, «η θρησκευτική μνήμη του λαού είναι πολύ βαθύτερη από την πολιτική», γι᾽ αυτό ο λευκορωσικός λαός διατηρεί στη μνήμη του τις καταπιέσεις στην Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία, και «εκείνες τις θηριωδίες, με τις οποίες συνοδευόταν αυτός ο κατόπιν βίας ασπασμός του ουνιτισμού».


Ο συνομιλητής του πρακτορείου παρέθεσε το παράδειγμα του θλιβερής φήμης ουνίτη επισκόπου της Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας Ιωσαφάτ Κουντσέβιτς (1580-1623), ο οποίος ήταν από τους δράστες, οι οποίοι πραγματοποιούσαν τη βίαιη μεταφορά των Ορθοδόξων Λευκορώσων στον ουνιτισμό. «Με εντολή του, εκταφιάζονταν όσοι είχαν κηδευθεί με το Ορθόδοξο Τυπικό, αφήνονταν οι νεκροί πάνω στη γη, και απαγορευόταν η ταφή τους. Τέτοια πράγματα ο λαός τα ενθυμείται σχεδόν σε γενετικό επίπεδο», υπογράμμισε ο εμπειρογνώμονας.

Σχετικά με τα προαναφερθέντα, ο Α. Σιπκώφ επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι Αρχές της Λευκορωσίας προγραμμάτιζαν επίσημους εορτασμούς το 2020, οι οποίοι να είναι αφιερωμένοι στην επέτειο 400 ετών από τον θάνατο του Κουντσέβιτς. Κάτι τέτοιο πολλοί Ορθόδοξοι το αντιμετώπισαν ως προσβολή. Κατά τη γνώμη του Προέδρου του Συνοδικού Τμήματος, παρόμοια επίμαχα σχέδια μπορούν να προκαλέσουν την αύξηση της έντασης μεταξύ των πιστών.

«Ταυτόχρονα, το 2023 συμπληρώνονται 225 χρόνια από τη γέννηση του διακεκριμένου τέκνου του λευκορωσικού λαού, Ορθοδόξου μητροπολίτη Ιωσήφ Σεμάσκο (1798-1868), ο οποίος πέτυχε την ακύρωση της πνευματικής κατοχής και την επανένταξη των Λευκορώσων στους κόλπους της Ορθοδοξίας. Πρόκειται για ένα γεγονός παγκοσμίου βεληνεκούς και οι επέτειοι, που σχετίζονται με το όνομα του Σεμάσκο, πρέπει να εορτάζονται στο κρατικό επίπεδο», επεσήμανε ο εμπειρογνώμονας

Μιλώντας για την εμπλοκή εξωτερικών δυνάμεων στη διασάλευση της καταστάσεως στη χώρα, παρατήρησε ότι «κάθε επανάσταση, κάθε πραξικόπημα, κάθε πολιτική ενέργεια δρόμου απαιτεί όχι λίγους πόρους και μάλιστα σε ρευστό, διότι οι ειδικές υπηρεσίες παρακολουθούν τις τραπεζικές μεταφορές».

Ο συνομιλητής του πρακτορείου ανέφερε ότι γνωστοί του Λευκορώσοι Ρωμαιοκαθολικοί, απλοί ενορίτες των Ρωμαιοκαθολικών ναών, ομολογούν ότι δέχονται πίεση, ότι καταβάλλεται προσπάθεια να εμπλακούν σε πολιτικές ενέργειες, και ότι τέτοιες ενέργειες δεν τους είναι αρεστές, διότι αντιλαμβάνονται πού μπορούν να οδηγήσουν.

«Αντιλαμβάνονται ότι κινδυνεύουν και προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν την κατάσταση. Ο Ναρύσκιν έχει απολύτως δίκιο: οι Αμερικανοί εκθέτουν ενσυνείδητα τους Ρωμαιοκαθολικούς, δεν τους προστατεύουν. Η αποστολή τους είναι να κλιμακώσουν την κατάσταση και στη συνέχεια να πουν: κοιτάξτε τι γίνεται εκεί», είπε κλείνοντας ο Αντιπρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος.

Οι μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης άρχισαν σε όλη την επικράτεια της Λευκορωσίας στις 9 Αυγούστου, μετά τις προεδρικές εκλογές στη χώρα, όπου για έκτη φορά κέρδισε ο Α. Λουκασένκο, ο οποίος, σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, έλαβε το 80,1% των ψήφων.

Μετάφραση του Βασιλείου Μεταφράστωφ


pravoslavie.ru 10/6/2020


http://aktines.blogspot.com/2020/10/blog-post_50.html