Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Εκδίκηση για τον θάνατο του Σολεϊμανί ζητάει το Ιράν - ΒΙΝΤΕΟ

 
Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι σκότωσαν τον διοικητή της μονάδας «Quds» των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Κασέμ Σολεϊμανί.

Νεκρός, έπειτα από επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, εντοπίστηκε ο διοικητής της μονάδας «Quds» των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Κασέμ Σολεϊμανί.

Η εξέλιξη αυτή, έχει πυροδοτήσει μια σειρά αντιδράσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής – και όχι μόνο – με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, να χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ ως «απολύτως υπεύθυνες για το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα».
Κασίμ Σολεϊμάνι
© AP Photo / Office of the Iranian Supreme Leader

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής, όταν αμερικανικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε δύο ιρανικούς στόχους κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, στο Ιράκ.
Από την επιδρομή σκοτώθηκαν συνολικά 10 άτομα, με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να επιβεβαιώνει τον θάνατο του Κασέμ Σολεϊμανί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μονάδα «Quds» του ιρανικού στρατού έχει επανειλημμένως χαρακτηριστεί από την Ουάσιγκτον ως «ξένη τρομοκρατική οργάνωση».
Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, ο Σολεϊμανί είχε σχεδιάσει μια σειρά επιθέσεων εις βάρος αμερικανικών στόχων στο Ιράκ, ανάμεσα στις οποίες και την πρόσφατη επίθεση με πυραύλους σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις του ιρακινού στρατού, όπου φιλοξενούνται και αμερικανικές δυνάμεις.
Ακολούθησαν αεροπορικές επιδρομές της Ουάσιγκτον – ως απάντηση στην επίθεση – οι οποίες, με τη σειρά τους, προκάλεσαν μαζικές κινητοποιήσεις στη Βαγδάτη. Μάλιστα, ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε την Τρίτη να εισβάλει στην αμερικανική πρεσβεία στην «Πράσινη Ζώνη» της ιρακινής πρωτεύουσας.
https://sputniknews.gr/kosmos/202001035787979-mesi-anatoli-nekros-amerikaniki-epidromi-dioikitis-iran/