Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Ο πόλεμος άρχισε Ισραήλ και Η.Π.Α στο στόχαστρο

 
 
Χτύπημα αναμένουν οι ΗΠΑ στο επόμενο 48ωρο
Με τις ισραηλινές υπηρεσίες να εκτιμούν πως από το απόγευμα της Τρίτης 7 Ιανουαρίου έως και την 11η Φεβρουαρίου του 2020 είναι η περίοδος
 όπου θα πρέπει να αναμένεται η απάντηση του Ιράν στην εκτέλεση του στρατηγού Σουλεϊμανί, οι ΗΠΑ έθεσαν από το πρωί τις μονάδες τους στον Περσικό κόλπο και τη Μέση Ανατολή σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας.
Στις 11 Φεβρουαρίου, εορτάζεται η επιβολή του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν και της απόλυτης εξουσίας Αγιατολάχ Χομεϊνί και είναι η ημέρα των φρουρών της Επανάστασης των οποίων ηγετικό στέλεχος ήταν ο υποστράτηγος Σουλεϊμανί. Άλλωστε, το επαναστατικό συμβούλιο του Ιράν ανακοίνωσε και επίσημα, πως εξετάζει την εφαρμογή ενός εκ των 13 σεναρίων εκδίκησης που έχουν τεθεί υπόψιν της ιρανικής ηγεσίας.
Όμως, υπάρχουν και ψυχραιμότερες προσεγγίσεις οι οποίες επιμένουν πως τα σενάρια είναι μόνο τρία και είναι τα εξής:
Σενάριο 1ο: Οι Ιρανοί δεν θα αποτολμήσουν να μπουν σε κατάσταση πολέμου με τις ΗΠΑ και βεβαίως με τους συμμάχους της δηλαδή το Ισραήλ. Σε αυτό το σενάριο, η Τεχεράνη θα περιοριστεί σε ένα συμβολικό χτύπημα τρομοκρατικού τύπου αλλά μικρής εμβέλειας.
Σενάριο 2ο: Η Τεχεράνη επιλέγει να εισέλθει σε περιπέτειες ακολουθώντας την επιλογή της πολεμικής αναμέτρησης με ΗΠΑ, Ισραήλ και τους Σουνίτες της Μ. Ανατολής. Πρόκειται για εφιαλτικό σενάριο με καταστροφικές διαστάσεις για την Μέση και Εγγύς Ανατολή.
Σενάριο 3ο: Η Τεχεράνη επιλέγει μία ενδιάμεση λύση. Να χτυπήσει κάποιον αμερικανικό ή Ισραηλινό στόχο στη Μέση Ανατολή. Ο στόχος αυτός θα είναι εξαιρετικά σημαντικός ώστε να προκληθεί ιδιαίτερος θόρυβος και άρα πολιτική κινητικότητα γύρω από το συμβάν. Σε αυτή την περίπτωση το Ιράν διακινδυνεύει μια ασύμμετρη απάντηση των ΗΠΑ με μαζικό πλήγμα στόχων εντός του Ιράν καθώς και κατά των Ιρανικών βάσεων στη Συρία.
Η εκδίκηση της Τεχεράνης
Στο μεταξύ, το σχέδιο εκδίκησης ενάντια στις ΗΠΑ για την δολοφονία Σουλεϊμανί, αρχίζει να καταστρώνει το Ιράν, που από την πρώτη στιγμή ορκίστηκε αντίποινα για τον χαμό του πανίσχυρου στρατηγού.
Αφού, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Aγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε ότι η χώρα του θα «εκδικηθεί»  και το κόκκινο λάβαρο του πολέμου υψώθηκε στον τρούλο του τζαμιού, δεν απομένει παρά να ληφθεί η απόφαση για το ποια θα είναι συγκεκριμένα η απάντηση στις ΗΠΑ.
Ήδη, επίσημα και ανεπίσημα αξιωματούχοι της χώρας και στρατηγοί, άρχισαν να κάνουν πιο συγκεκριμένες της παραμέτρους της εκδίκησής τους.
Όπως συγκεκριμένα έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, το χτύπημα του Ιράν προς τις ΗΠΑ θα είναι:
- «ανάλογο» με την δολοφονία Σουλεϊμανί, σύμφωνα με την προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και θα βρίσκεται
- στην ακτίνα δράσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας σύμφωνα με τον στρατηγό Γολαμάλι Αμπουχαμζέχ.
Το πρώτο στοιχείο, μπορεί να σημαίνει ότι η Τεχεράνη θα επιδιώξει να χτυπήσει κάποιον υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο. Αυτό το σενάριο που θα ικανοποιούσε και τους σκληροπυρηνικούς του καθεστώτος, αναφέρεται σε επιλεκτικά χτυπήματα του Ιράν σε αμερικανικούς στόχους ή σε δολιοφθορές σε πετρελαιοφόρα στον Περσικό Κόλπο.
Αναλυτές πάντως, εκτιμούν πως η Τεχεράνη θα περιοριστεί σε ένα ενδεχόμενο χτύπημα στον κυβερνοχώρο και σε κρίσιμες υποδομές, που θα εκτόνωνε την πολεμική ατμόσφαιρα. Άλλωστε το Ιράν έχει επιδείξει τις ικανότητές του με επιθέσεις εναντίον αμερικανικών τραπεζών. Οι ΗΠΑ από την άλλη πλευρά, έχουν απαντήσει με επιθέσεις εναντίον ιρανικής ομάδας μυστικών υπηρεσιών και των πυρηνικών εγκαταστάσεων και υποδομών του.
Ωστόσο «το Ιράν εξαναγκάζεται να απαντήσει στο αμερικανικό πλήγμα, διαφορετικά θα πλήττεται το κύρος του στην περιοχή», όπως δήλωνε στην DW ο Ιορδανός ειδικός σε στρατιωτικά θέματα Αμπού Ναβάρ. 
Ο ειδικός είναι πεπεισμένος ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε, για παράδειγμα, να απαγάγει Αμερικανούς πολίτες στη Μέση Ανατολή ή να αποκλείσει τα στενά του Ορμούζ. «Σε κάθε περίπτωση πάντως η απάντηση των Ιρανών θα είναι επίπονη για τις ΗΠΑ» παρατηρεί ο ίδιος.
«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα αντιδράσει η Τεχεράνη στη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, ενός από τους κορυφαίους στρατηγούς της», εκτιμά η ειδικός σε ζητήματα Εγγύς Ανατολής Σανάμ Βακίλ από τη βρετανική δεξαμενή σκέψης Clatham House.
Αποκλείει ωστόσο ότι το Ιράν δεν θα αντιδράσει στην αμερικανική πυραυλική επίθεση και θεωρεί πιθανό η Τεχεράνη να αφήσει την κατάσταση να εκτροχιαστεί στο Ιράκ, εκμεταλλευόμενη το κενό εξουσίας στη χώρα μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί.
Ξεκίνησε η ταφή του Σουλεϊμανί
Ξεκίνησε τελικά, στο Ιράν η ταφή του δολοφονηθέντος στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί σε νεκροταφείο στη γενέτειρά του, την πόλη Κερμάν, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ISNA, αφού η τελετή καθυστέρησε, όταν σημειώθηκε ποδοπάτημα, με αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Σουλεϊμανί.