Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

«Φλέγεται» η Λιβύη – «Κίνδυνος σύγκρουσης που θα καταβροχθίσει ολόκληρη την περιοχή»

 
Σαν να μην πραγματοποιήθηκε ποτέ μοιάζει πλέον η Διάσκεψη του Βερολίνου, αφού 11 μέρες μετά τίποτα δεν έχει αλλάξει στη Λιβύη.
Η Τουρκία, όπου έδειχνε από την πρώτη στιγμή δυσαρεστημένη με την απόφαση βάζει μπουρλότο στη συμφωνία των «μεγάλων», συνεχίζοντας ακάθεκτη τη βοήθειά της προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και τον Φαγέζ αλ- Σάρατζ. Μάλιστα, φροντίζει να διατηρεί ενεργό και το επικοινωνιακό παιχνίδι κατηγορώντας… τους πάντες ως υπεύθυνους της κατάστασης, υπογραμμίζοντας πως εκείνη προσπαθεί να διατηρήσει την ισορροπία στην περιοχή.
Βέβαια, παρά το γεγονός ότι ο Χαλίφα Χαφτάρ είναι σύμμαχός της Ελλάδας, ούτε εκείνος είναι… άμοιρος ευθυνών. Και ο επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού ρίχνει με τη σειρά του λάδι στη φωτιά, βοηθώντας να διατηρηθεί το θερμόμετρο στην περιοχή σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γάσαν Σαλαμέ μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου, έχουν διαπιστωθεί «110 παραβιάσεις της εκεχειρίας»!

«Απειλή νέας επικίνδυνης σύγκρουσης»

Συγκεκριμένα, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γάσαν Σαλαμέ κατήγγειλε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τις συνεχείς παραβιάσεις των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν στις 12 Ιανουαρίου στο Βερολίνο από τη διεθνή κοινότητα για να σταματήσουν οι επεμβάσεις και οι παραδόσεις όπλων στις εμπόλεμες πλευρές.
«Όλα αυτά τα στρατιωτικά γυμνάσια για τον ανεφοδιασμό των δύο πλευρών απειλούν να επισπεύσουν μια νέα πολύ πιο επικίνδυνη σύγκρουση. Παραβιάζουν το πνεύμα και το γράμμα της Διάσκεψης του Βερολίνου» υπογράμμισε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια βιντεοσύνδεσης με το Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Καλώ τις πλευρές και τους ξένους υποστηρικτές τους να απόσχουν από κάθε απρόσεκτη ενέργεια και να ανανεώσουν την εκπεφρασμένη δέσμευσή τους να εργαστούν υπέρ μιας εκεχειρίας».
Παράλληλα, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ μίλησε συγκεκριμένα για «στρατιωτικές ενισχύσεις» στα δύο στρατόπεδα, στις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, που προσπαθούν να κατακτήσουν την Τρίπολη από τον Απρίλιο, και αυτές του Φάγιεζ αλ-Σάρατζ, αρχηγού της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ.
«Κινδυνεύουν να αναβιώσουν το φάντασμα μιας μεγάλης σύγκρουσης που θα καταβροχθίσει ολόκληρη την περιοχή» προειδοποίησε ο Γάσαν Σαλαμέ.
«Οι εμπόλεμες πλευρές συνέχισαν να λαμβάνουν σημαντική ποσότητα σύγχρονων εξοπλισμών, μαχητών και συμβούλων που τους παρέχουν οι ξένοι υποστηρικτές τους, κατά παράβαση του εμπάργκο για τα όπλα καθώς και των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν από τους εκπροσώπους αυτών των χωρών στο Βερολίνο», ανέφερε ο Σαλαμέ.
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ μίλησε κυρίως για την ενίσχυση των δυνάμεων του Χάφταρ κατά μήκος των γραμμών του μετώπου στην Τρίπολη «με όπλα, εξοπλισμό, δυνάμεις πεζικού, συμπεριλαμβανομένων ξένων μαχητών». Υπήρξε «σημαντική αύξηση στις μεταγωγικές πτήσεις –αρκετές καθημερινά — στο αεροδρόμιο Μπενίνα και στην αεροπορική βάση Αλ-Καντίμ στην ανατολική Λιβύη για να προμηθεύουν στρατιωτικούς εξοπλισμούς» διευκρίνισε.

Ξεπερνούν τις 100 οι παραβιάσεις εκεχειρίας

«Ταυτόχρονα, ξένοι μαχητές έφθασαν κατά χιλιάδες στην Τρίπολη και αναπτύχθηκαν δίπλα στις λιβυκές δυνάμεις», υποστηρίζοντας την GNA. Ήδη την Τρίτη, ξένα πλοία, ανάμεσά τους πολεμικά, εθεάθησαν στ΄ανοιχτά της Τρίπολης πέραν των φορτηγών, πρόσθεσε ο Γάσαν Σαλαμέ.
Ο Χάφταρ υποστηρίζεται κυρίως από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία, η GNA από την Τουρκία.
Μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου, διαπιστώθηκαν «110 παραβιάσεις της εκεχειρίας» που είχαν συμφωνήσει η Ρωσία και η Τουρκία, δήλωσε ο Σαλαμέ.
Επιβεβαίωσε επίσης ότι μια πρώτη συνεδρίαση της κοινής στρατιωτικής επιτροπής, η οποία αποτελείται από 5 μέλη που εκπροσωπούν τον Χάφταρ και 5 μέλη που εκπροσωπούν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, δεν πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, την Τρίτη, όπως προβλεπόταν, λόγω της μη συμμετοχής εκπροσώπων του στρατάρχη Χάφταρ.
Ο Σαλαμέ είπε ότι προβλέπει να συναντήσει τον Χάφταρ σε δύο ημέρες στη Ράτζμα, κοντά στη Βεγγάζη, για να τον προτρέψει να στείλει τους στρατιωτικούς αντιπροσώπους του στη Γενεύη.
Τέλος, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει γρήγορα μια απόφαση για να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Ένα προσχέδιο που συντάχθηκε από τη Βρετανία τελεί υπό συζήτηση εδώ και μέρες χωρίς να έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία ψηφοφορίας.

Το «Σαρλ ντε Γκωλ»… τσάκωσε τους Τούρκους στη Λιβύη

Λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες για παρουσία τουρκικών φρεγατών στη βορειοαφρικανική χώρα και αποστολή χημικών όπλων, το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ»… έπιασε στα πράσα, σήμερα, Τετάρτη, στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών, μια τουρκική φρεγάτα που συνόδευε ένα φορτηγό πλοίο που μετέφερε θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού με προορισμό την Τρίπολη της Λιβύης.
Το φορτηγό πλοίο Bana, με σημαία Λιβάνου, έπιασε την Τετάρτη στο λιμάνι της Τρίπολης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Παράλληλα, ο εξειδικευμένος ιστότοπος Marine Traffic, που παρακολουθεί όλα τα πλοία σε πραγματικό χρόνο, ανέφερε ότι το Bana έπλεε σήμερα το απόγευμα στα ανοιχτά της Σικελίας.
Παράλληλα, τις τελευταίες ώρες υπάρχουν καταγγελίες για παρουσία τουρκικών φρεγατών στη βορειοαφρικανική χώρα και αποστολή χημικών όπλων, με τον Ερντογάν να κάνει πράξη τα λεγόμενά του πως «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σταματήσουμε τον Χαφτάρ».
Οι φρεγάτες ήταν ορατές από την ακτή και η ιστοσελίδα Libya Review έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες.
Παράλληλα, στον ανεπίσημο λογαριασμό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού LNA στο Twitter έγινε αναφορά για «τουρκικές μονάδες και άρματα μάχης που αποβιβάστηκαν στην Τρίπολη και με προστασία από τις ταξιαρχίες Αλναβάσι και Αλράντα κινούνται προς την αεροπορική βάση της Μιτίγκα».
Μετά τις εξελίξεις αυτές οι αρχηγοί των φυλών πραγματοποίησαν έκτακτη συνεδρίαση, τα αποτελέσματα της οποία δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.
Σύμφωνα με ανάρτηση του ανεπίσημου λογαριασμού στο Twitter του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, η συνεδρίαση έγινε προκειμένου να συνεκτιμηθεί η κατάσταση έπειτα την εμφάνιση δύο τουρκικών φρεγατών ανοιχτά της πρωτεύουσας Τρίπολης και ειδικότερα των πληροφοριών για απόβαση τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή.

Καταγγελίες για χημικά όπλα

Παράλληλα, καταγγέλθηκε -σημαίνοντας συναγερμό στο στρατόπεδο του Χαφτάρ- πως η Τουρκία έχει προμηθεύσει τις δυνάμεις του Σαράτζ με χημικά όπλα παρόμοια με αυτά που καταγγέλθηκε πως χρησιμοποίησε και στον πόλεμο στη Συρία.
Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό, μοιράστηκαν 60.000 αντιασφυξιογόνες μάσκες στους στρατιώτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μαχών, αλλά και στα επιτελεία των μεγάλων πόλεων, προκειμένου να είναι αποτελεσματικοί στο ενδεχόμενο που δεχτούν επίθεση με χημικά.

Καταγγελίες για έξοδα και κακομεταχείριση γυναικών

Αυτές δεν είναι οι πρώτες καταγγελίες του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, κατά της κυβέρνησης της Τρίπολης αφού σε παλαιότερες αναρτήσεις το LNA, με έγγραφα που παρουσίαζε κατήγγειλαν τον Σάρατζ ότι εξέδωσε για διάταγμα με σκοπό την παροχή παροχή 1 δισεκατομμυρίου δηναρίων Λιβύης (725 εκατομμύρια δολάρια, 680 εκατομμύρια ευρώ) σχετικά με στρατιωτικές επιχειρήσεις για το 2020.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο στρατός του Χαφτάρ η κυβέρνηση της Τρίπολης έχει ξοδέψει πάνω από 10 δισεκατομμύρια δηνάρια Λιβύης (περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια και περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ) σε όπλα, μισθοφόρους και πολιτικές δωροδοκίες.
«Όλα αυτά, ενώ οι άνθρωποι πεινάνε» καταλήγει η ανάρτηση.
Με νέα ανάρτησή τους, οι άντρες του Χαφτάρ δίνουν στη δημοσιότητα βίντεο και φωτογραφίες που δείχνουν βίαιες συμπεριφορές ανδρών κατά γυναικών. Σύμφωνα με τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό, πρόκειται για άντρες που πρόσκεινται στον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγέζ αλ Σάρατζ.
«Αυτά κάνει η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Τρίπολης σε αξιότιμες γυναίκες από τη Λιβύη» αναφέρει η ανάρτηση. Μάλιστα, στη δεύτερη ανάρτηση καταγγέλλουν βιασμούς και απαγωγές.

 https://www.in.gr/2020/01/30/world/flegetai-livyi-kindynos-sygkrousis-pou-tha-katavroxthisei-olokliri-tin-perioxi/