Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Η Τουρκία στέλνει 6.000 τζιχαντιστές στη Λιβύη

 
 ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ – ΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΟΦΟΡΩΝ
 
Η Τουρκία έχει αποστείλει τους 2.400 εκ των 6.000 Σύρων τζιχαντιστών μισθοφόρων που πρόκειται να πολεμήσουν στο πλευρό της αναγνωρισμένης από τα Ηνωμένα Έθνη λιβυκής κυβέρνησης της Τρίπολης,
 σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Ahval που επικαλείται το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι βαθμίδες της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), που εδρεύει στην Τρίπολη, έχουν ήδη διογκωθεί από τους Σύρους σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών αφότου υπεγράφη μία συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Άγκυρα, και 1.700 ακόμα μαχητές εκπαιδεύονται στην Τουρκία, αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα πάντα με την Ahval.
Η Τουρκία υποστηρίζει την GNA στη μάχη της ενάντια του, υπό την ηγεσία του Χαλίφα Χαφτάρ, Λιβυκού Εθνικού Στρατού, ο οποίος έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας στο ανατολικό και νότιο τμήμα της, έπειτα από μακροχρόνια περίοδο συγκρούσεων, και την περασμένη χρονιά ξεκίνησε την προσπάθεια κατάληψης της πρωτεύουσας Τρίπολης.
Η επιβίωση της κυβέρνησης της Τρίπολης είναι ζήτημα καίριας σημασίας για την Άγκυρα, καθώς οι δύο αυτές πλευρές έχουν υπογράψει συμφωνία σχετικά με τα θαλάσσια σύνορά τους που ενισχύει τη διεκδίκηση της Τουρκίας σε στρατηγικά σημαντικές περιοχές της ανατολικής Μεσογείου και πιθανών επικερδών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται εκεί.
Η στρατιωτική συνεργασία που υπεγράφη τον Νοέμβριο έστρωσε τον δρόμο για την Τουρκία ώστε να αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη, αλλά οι Τούρκοι στρατιώτες πρόκειται να περιοριστούν σε εκπαιδευτικούς και συμβουλευτικούς ρόλους. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian την περασμένη εβδομάδα, αυτοί που αποστέλλονται για να συμμετάσχουν στην πρώτη γραμμή της σύρραξης είναι Σύροι μαχητές.
Ως αντάλλαγμα οι στρατιώτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της οκταετούς περιόδου συγκρούσεων στη Συρία, λαμβάνουν μηνιαίο μισθό 2.000 δολαρίων, ο οποίος παρέχεται από την Τρίπολη και όχι την Τουρκία, και υπερβαίνει κατά πολύ τις αμοιβές που λάμβαναν από την κυβέρνηση της Τουρκίας όταν πολεμούσαν στη Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Ζω σε σκηνή και ο μισθός μου είναι 50 δολάρια, ποσό που δεν αρκεί ούτε για το φαγητό μου», δήλωσε ένας μαχητής, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. «Συνεπώς, το να πάω στη Λιβύη και να παίρνω 2.000 δολάρια είναι σαφώς καλύτερο από το να μείνω εδώ και να μάχομαι στον ανατολικό Ευφράτη».
Ωστόσο, η αποστολή βάζει τα στρατεύματα αντιμέτωπα με επικίνδυνους αντιπάλους από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό, που υποστηρίζεται από την αεροπορική δύναμη των Εμιράτων και άλλες στρατιωτικές βοήθειες προερχόμενες από την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και, όπως αναφέρει η Ahval, από Ρώσους μισθοφόρους.
Είκοσι τέσσερις Σύροι μαχητές έχουν σκοτωθεί από την εκκίνηση της αποστολή τους στη Λιβύη, όπως αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο.
Ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την επέκταση των συγκρούσεων στη Λιβύη σε σημείο που κινδυνεύουν να γίνουν μεγάλου βεληνεκούς πόλεμος δι’ αντιπροσώπων, ο επικεφαλής της GNA Φαγιέζ αλ Σάρατζ και ο ηγέτης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ συμμετείχαν στη διάσκεψη στο Βερολίνο την Κυριακή με θέμα την ειρήνη στη Λιβύη, ανάμεσα σε άλλους παγκόσμιους ηγέτες.
Οι συνομιλίες έθεσαν τα θεμέλια για μία συμφωνία που στοχεύει στο να μετατρέψει μία προσωρινή εκεχειρία σε μόνιμη ανακωχή, όπως δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά το πέρας της Διάσκεψης.