Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Αλμπίν Κούρτι: Μόνο με πόλεμο η ανταλλαγή εδαφών στο Κοσσυφοπέδιο

 
Ο ηγέτης του Κινήματος της Αυτοδιάθεσης, Αλμπίν Κούρτι, αναφέρθηκε και πάλι στην ιδέα της ανταλλαγής των εδαφών.
 Απέρριψε την ιδέα της ανταλλαγής των εδαφών, προσθέτοντας ότι «πίσω από αυτήν βρίσκεται ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, προκειμένου να διαιρέσει το Κοσσυφοπέδιο και στη συνέχεια, όπως είπε,  να οριοθετήσει τα σύνορα με τους Κροάτες, διαιρώντας τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη και όλα αυτά προσομοιάζουν με τα σχέδια της Ρωσίας».
 
Ο Κούρτι σε συνέντευξή του στην «Pobjeda» του Μαυροβουνίου, προειδοποίησε ότι δεν είναι δυνατή μια νέα σύγκρουση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.
 
«Μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες της Ρωσίας, στο Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία, βλέπει το ενδεχόμενο τώρα μιας νέας ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. 
 
Είναι σαφές ότι αυτή η πιθανότητα, της σύγκρουσης, δεν θα μπορούσε να βρει έδαφος. Ειδικά, τώρα που οι Αλβανοί, έναντι της Σερβίας λειτουργούν ως έθνος  και όχι μόνο στο εύθραυστο κράτος του Κοσσυφοπεδίου», ανέφερε ο Κούρτι.
 
Είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει ανταλλαγή εδαφών χωρίς αιματοχυσία, προσθέτοντας ότι πάντα θα υπάρχουν Αλβανοί και Σέρβοι και από τις δύο πλευρές των συνόρων.
 
Αναφερόμενος στο διάλογο με τη Σερβία, ο Κούρτι δήλωσε ότι δεν υπάρχει σήμερα ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, προσθέτοντας  ότι ο ίδιος θα ηγηθεί της διαπραγματευτικής ομάδας του Κοσσυφοπεδίου ως πρωθυπουργός,  στην οποία θα περιλαμβάνονται κυβερνητικά μέλη και εμπειρογνώμονες.
 
«Η Σερβία χρωστάει στο Κοσσυφοπέδιο για επιθετικότητα και κατοχή. Μας οφείλει αποζημίωση για τον πόλεμο, συνταξιοδοτικά ταμεία και αποταμιεύσεις πολιτών στις τράπεζες. Δεν επέστρεψαν ποτέ αντικείμενα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δεν παρέδωσαν ποτέ ύποπτους εγκλημάτων πολέμου. Ας αρχίσουμε, λοιπόν, με τις απαιτήσεις μας και θα δούμε τι μας προσφέρει η Σερβία», είπε ο Κούρτι- σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα.
 
njekomb.org