Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Η μία μετά την άλλη ρωγμή φέρνει το σχίσμα

 
 
Ο Πατριάρχης Κύριλλος δεν μνημόνευσε για πρώτη φορά τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος δεν μνημόνευσε στη λειτουργία της Κυριακής τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, για πρώτη φορά.
Για πρώτη φορά, ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος δεν μνημόνευσε στη λειτουργία της Κυριακής, στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.
Το όνομα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου δεν αναφέρθηκε επίσης όταν, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, η χορωδία ευχήθηκε «χρόνια πολλά» σε όλους τους αρχιεπισκόπους.
Η μη αναφορά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου κατά την πατριαρχική λειτουργία σημαίνει την παύση της ευχαριστιακής κοινωνίας με τον επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ταυτόχρονα, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως σε διάταγμα της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα διατηρήσει την κοινωνία με τους επισκόπους της Εκκλησίας της Ελλάδας που δεν αναγνωρίζουν τους σχισματικούς της Ουκρανίας.
Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέφρασε την ελπίδα ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει ενότητα σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο.

Λίστα επισκοπών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που δεν συστήνονται από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για επίσκεψη

Το Σάββατο, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων δήλωσε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σταματάει την κοινωνία της Ευχαριστίας με τον επικεφαλής της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Επίσης, το κέντρο προσκυνημάτων του Πατριαρχείου της Μόσχας συνέταξε λίστα επισκοπών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που δεν συστήνονται από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για επίσκεψη.
Νωρίτερα, η Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είχε εξουσιοδοτήσει τον Πατριάρχη Κύριλλο να μην μνημονεύσει τον Ιερώνυμο στη λειτουργία, αν αναγνωρίσει τη σχισματική Ουκρανική Εκκλησία.
Σημειώνεται ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, μετά από την επίσημη αναγνώριση της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, είχε εκφράσει την απογοήτευσή της.
Είχε προηγηθεί η ειρηνική επιστολή από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο προς τον επικεφαλής της σχισματικής εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφάνιο, με την οποία η Εκκλησία της Ελλάδος έγινε η πρώτη Εκκλησία που επισήμως αναγνώρισε τη «νέα εκκλησία» της Ουκρανίας.
Αναφερόμενο στην εξέλιξη αυτή το Πατριαρχείο της Μόσχας είχε κάνει λόγο για «νομιμοποίηση του σχίσματος», προειδοποιώντας για καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια χριστιανών στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες.
Οι εξελίξεις που αφορούν την αναγνώριση της σχισματικής εκκλησίας της Ουκρανίας από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας δεν είναι παρά ένα σχέδιο «παρασκηνιακών δυνάμεων» να «απομακρύνουν τη Ρωσία από τον ελληνικό κόσμο», είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας, Κύριλλος.

Το χρονικό της αυτοκεφαλίας

Τον Οκτώβριο, σε έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και παρά το αίτημα για αναβολή από επτά μητροπολίτες, αποφασίστηκε η αναγνώριση του δικαιώματος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να εκχωρήσει αυτοκεφαλία στην ουκρανική Εκκλησία και το προνόμιο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου να χειριστεί περαιτέρω το ζήτημα.
Τον περσινό Ιανουάριο, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε εκχωρήσει αυτοκεφαλία στην αποκαλούμενη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία είχε προκύψει μετά από λεγόμενη «ενωτική σύνοδο» στο Κίεβο με επικεφαλής τον Επιφάνιο. Η απόφαση του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, έγινε με αμερικανική καθοδήγηση.
Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνωρίζουν την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει αυτοκεφαλία. Το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει σημειώσει πως πρόκειται για «νομιμοποίηση του σχίσματος».
 
https://sputniknews.gr/ellada/201911035108610-o-patriarhis-kyrillos-den-mnimoneuse-ton-arhiepiskopo-ieronymo/