Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Φιέστα των S-400 με Πούτιν και Ερντογάν

 
Θα κάνουμε χρήση των S-400
Παρά τους τεμενάδες Τραμπ, η Άγκυρα στέλνει μήνυμα στην Ουάσινγκτον ενώ ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον Πούτιν
Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη
Μετά την επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον και τη συνάντησή του εκεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο «σουλτάνος» ετοιμάζεται τώρα να υποδεχτεί στην Τουρκία τον Βλαντιμίρ Πούτιν, την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. 
Με το «αγκάθι» των S-400 να συνεχίζει να πληγώνει τις σχέσεις των δύο χωρών, ο Τραμπ δήλωνε από την πλευρά του πως οι Τουρκία και ΗΠΑ θα καταφέρουν να βρουν μια λύση στο ζήτημα τόσο του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος όσο και των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35. Γεγονός που δεν φαίνεται ότι συμμερίζεται τόσο η Αγκυρα, καθώς σε κάθε ευκαιρία Τούρκοι αξιωματούχοι διαμηνύουν πως «αγοράσαμε τους S-400 για να τους χρησιμοποιήσουμε»!
Σε αυτό το κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις που έκανε το Σαββατοκύριακο ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, ο οποίος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk τόνιζε ότι δεν είναι λογικό για κάποια χώρα να αγοράζει τέτοιου είδους συστήματα απλά και μόνο για να τα βάλει στην άκρη. Την ίδια στιγμή, μιλώντας στη δημόσια τουρκική τηλεόραση TRT Haber, και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, αφού αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη Πούτιν στη χώρα, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει με νόημα ότι η Τουρκία δεν εγκαταλείπει τα σχέδιά της και ότι το σύστημα των S-400 «θα τεθεί σε λειτουργία».
Δηλώσεις για τις συστοιχίες πυραύλων που αγόρασε πρόσφατα η Τουρκία από τη Ρωσία έκανε όμως χθες και ο Ντμίτρι Σουγκάεφ, ο οποίος ηγείται της ρωσικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας για τη στρατιωτική - τεχνική συνεργασία, σημειώνοντας ότι οι S-400 θα είναι επιχειρησιακά έτοιμοι -«ετοιμοπόλεμοι», όπως είπε χαρακτηριστικά- πριν από την άνοιξη του 2020. «(Η Ρωσία) συνεχίζει την παράδοση των πυραυλικών συστοιχιών των S-400. Θα ολοκληρώσουμε την εκπαίδευση των Τούρκων ειδικών στο τέλος του 2019.
Την άνοιξη οι συστοιχίες των πυραύλων θα είναι ετοιμοπόλεμες. Ολα εξελίσσονται σύμφωνα με το πρόγραμμα» τόνισε ο Σουγκάεφ, ο οποίος πρόσθεσε επιπλέον ότι η Μόσχα προετοιμάζεται να προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Τουρκία για την ανάπτυξη και ενός τύπου μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς, προκαλώντας νέους «πονοκεφάλους» στη Δύση.