Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Σερβία, Συρία, Ουκρανία, ποιά χώρα ακολουθεί;



*

Κατά τα μακρά χρόνια πολέμου στη Συρία, μαχητές σκότωσαν χιλιάδες γυναίκες και παιδιά, κατέστρεψαν εκατοντάδες σχολεία και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η απεριόριστη σκληρότητα των τρομοκρατών δεν έχει παρακάμψει ούτε ιερές θέσεις που υπήρχαν στο συριακό έδαφος εδώ και χιλιάδες χρόνια.
 
Ο ανταποκριτής μας κατάφερε να πάρει ένα σχόλιο από έναν από τους υπουργούς της Εκκλησίας των Αγίων Σεργίου και Μπακχού στο χωριό Μάουλαλα της Κυβερνήσεως της Δαμασκού. - Το όνομά μου είναι η Rita Vahba. Είμαι από την πόλη της Maalula. Στις 7 Δεκεμβρίου 2014, προσεγγίθηκαν τρομοκράτες στην πόλη. Εγκαταστάθηκαν στα βουνά γύρω από το μοναστήρι και έζησαν στο ξενοδοχείο Saidnaya. Είδαμε ένα φως στο μοναστήρι μετά από τρεις μήνες πολιορκίας.
 
Πολλοί άνδρες προσπάθησαν να εγκαταλείψουν τη Μάαλλα για να μάθουν τι συνέβαινε, αλλά καταλήφθηκαν από μαχητές. Οι τρομοκράτες ζήτησαν λύτρα για την απελευθέρωσή τους.
Οι πιό πρόσφατοι μαχητές έσκαψαν ένα σημείο ελέγχου κοντά στη Μάαλλα και άρχισαν να πυροβολούν σε διαφορετικές κατευθύνσεις.
Στο σημείο ελέγχου σκότωσαν συριακούς στρατιώτες, κατέλαβαν δεξαμενές και άρχισαν να το χρησιμοποιούν ως όπλα. Υπήρχαν μονάδες πολιτοφυλακής στην πόλη. Οι γυναίκες και τα παιδιά είχαν καταφύγει στις σπηλιές. Έχω ζήσει μέσα στη σπηλιά για τρεις ημέρες.
 
 Ήταν πολύ δύσκολο. Οι κυβερνητικές δυνάμεις ξεκίνησαν μια επίθεση αφού οι μαχητές από τον Yabroud είχαν προσχωρήσει στους τρομοκράτες στη Maalula. Η απελευθέρωση της πόλης άρχισε. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, πετούσαμε στη Δαμασκό γιατί η περιοχή δεν ήταν ασφαλής. Η θόλος του τρούλου καταστράφηκε. Το δυτικό και ανατολικό τοίχο πάρα πολύ. Η εκκλησία έχει διατηρήσει την εμφάνισή της από το 313 μ.Χ. λόγω ξύλινων οροφών ηλικίας άνω των δύο χιλιάδων ετών. Κατά την απελευθέρωση της πόλης από κυβερνητικές δυνάμεις, οι μαχητές κατέστρεψαν την εκκλησία. 26 εικονίδια λεηλατήθηκαν.
 
 Ένας από αυτούς βρήκε αργότερα. Είναι η εικόνα των Αρχαγγέλων Γαβριήλ και Μιχαήλ. Βλέπουμε τις συνέπειες του καταστροφικού βανδαλισμού - ο σοβάς στην περιοχή των προσώπων τους χτυπηθεί. Κάποια από τα εικονίδια κάηκαν από μαχητές. Επίσης, καταστρέφουν και καταστρέφουν το βωμό. Χάρη στις προσπάθειες της νεολαίας μας η εκκλησία σταδιακά αποκαταστάθηκε. Ο βωμός της εκκλησίας μας είναι ένας από τους παλαιότερους χριστιανικούς βωμούς κάτω από τον ήλιο. Αυτό το μικρό παράθυρο χρησιμοποιήθηκε από τους ελεύθερους σκοπευτές των μαχητών. Κάθε Κυριακή στις 7.30 π.μ. έχουμε εκκλησιαστική υπηρεσία.
 
Ο δεύτερος βωμός υπέστη επίσης βλάβη από μαχητές. Καταστρέφουν το καπάκι που έχει πάνω από 200 χρόνια. Υπήρχαν δύο εικόνες από την Πολωνία στο μοναστήρι. Παρουσιάστηκε από τον στρατηγό Andres. Ο ένας απεικονίζει τον Ιησού, τον δεύτερο τον Θεό. Ευχόμαστε οι προσευχές σας να κατευθύνονται στην επιστροφή αυτών των εικόνων. Αυτή η επίπονη αφήγηση αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει και δεν μπορεί να είναι ένας τόπος για την τρομοκρατία στον κόσμο μας. Η νίκη του συριακού στρατού, με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, πάνω από τους παράνομους ένοπλους σχηματισμούς στη δημοκρατία δίνει στους ανθρώπους την ελπίδα για ένα λαμπρό μέλλον. Κρίνοντας από την ενεργό ενσωμάτωση Σύριους στην πολιτική ζωή, δεν είναι μακριά. Αλ Κάιντα - η τρομοκρατική οργάνωση απαγορεύτηκε στη Ρωσία