Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Φυλλάδιο στους πολίτες για την αποτέφρωση στέλνει η Εκκλησία της Ελλάδος

 
Να συντάξει και να αποστείλει φυλλάδιο προς τους πολίτες, προκειμένου να ενημερωθούν για τη καύση και την αποτέφρωση νεκρών, αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Το ζήτημα της καύσης και της αποτέφρωσης νεκρών τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η Ιερά Σύνοδος συνεδρίασε από τις 4 έως 6 Νοεμβρίου, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να συντάξει και να αποστείλει φυλλάδιο προς τον λαό, προκειμένου να ενημερωθεί για τη καύση και την αποτέφρωση νεκρών.
Όπως τονίζει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε αυτό το ζήτημα «εμμένει ως οφείλει στην δογματική διδασκαλία της Αγίας Γραφής και της Ιεράς Παραδόσεως της Αγίας μας Εκκλησίας που τελεί υπό το φως της Αναστάσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού».

Το μάθημα των Θρησκευτικών

Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος – μεταξύ άλλων - ενέκρινε την τοποθέτηση του Αρχιμανδρίτη Βαρνάβα Θεοχάρη στη θέση του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Επίσης, έλαβε ενημέρωση  από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος για σειρά θεμάτων, ενώ εξέτασε επιστολή της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων (ΠΕΘ) και ενημερώθηκε για την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για το μάθημα των Θρησκευτικών, αναμένοντας τις ενέργειες του υπουργείου Παιδείας.

Αντιδράσεις κληρικών για την αποτέφρωση

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της αποτέφρωσης νεκρών έχει προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των κληρικών.
Τον Οκτώβριο, ιερείς της Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας ανέφεραν σε ψήφισμά τους ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να παραβεί τις αρχές της, συνεπώς «κάθε πρόταση για δήθεν “ιερολογία” της διαδικασίας αποτέφρωσης πέφτει εξ ορισμού στο κενό».
 
https://sputniknews.gr/ellada/201911065142404-fylladio-stous-polites-gia-tin-apotefrosi-stelnei-i-ekklisia-tis-ellados/