Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Η ΜΟΣΧΑ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ.


Επίσκοπος Ιλαρίωνας. ένα απο τα τελευταία προπύργια της ορθοδοξίας ειναι οι χιλιάδες ενορίες της Ρωσίας .

Ο Επικεφαλής του Τμήματος των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Επίσκοπος Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του σχετικά με τις απαιτήσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διαποιμαίνει όλες τις Εκκλησιαστικές Κοινότητες της Ορθόδοξης Διασποράς.«Μια από τις βασικές προκλήσεις σήμερα, κατά την άποψη μου είναι η κατάσταση στις Διορθόδοξες Σχέσεις, η οποία σχετίζεται με τις απαιτήσεις του Πατριαρχείου Κων/πόλεως να διαδραματίζει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο στην Ορθόδοξη Εκκλησία», δήλωσε ο Επίσκοπος κ. Ιλαρίωνας κατά τη Συνέντευξη Τύπου στο Ρωσικό Πρακτορείο «Ίντερφαξ» την Παρασκευή.
Επίσης σύμφωνα με τον Επικεφαλής των Εξωτερικών Σχέσεων το Πατριαρχείου Μόσχας κ. Ιλαρίωνα, «κατ΄ουσίαν πρόκειται για επιβολή στην Ορθόδοξη Εκκλησία του εκκλησιαστικού μοντέλου που υπάρχει στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, — κατά το μέτρο δυνατόν κεντρωποιημένη εκκλησιαστική εξουσία, με επικεφαλής έναν επίσκοπο ως αρχηγό της Οικουμενικής Εκκλησίας».
Ακόμη ο επίσκοπος Ιλαρίωνας υπενθύμισε, πως «στην ορθόδοξη παράδοση ποτέ δεν υπήρχε ένα τέτοιο μοντέλо», εκφράζοντας ταυτόχρονα την αμφιβολία, πως «δεν έχουμε δικαίωμα αναθεώρησης, της διαδασκαλίας μας πέρι Εκκλησίας».Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τον κ. Ιλαρίωνα, σήμερα «οι πρώτοι στην ιεραρχία» του Πατριαρχείου Κων/πόλεως καλούν να αναθεωρηθεί η αρχή του πρωτείου στον Ορθόδοξο κόσμο. Το μοντέλο αυτό προβλέπει το Πατριαρχείο Κων/πόλεως «να διοικεί όλες τις εκκλησίες στη λεγόμενη Διασπορά». Δηλαδή όλες οι κοινότητες οι οποίες βρίσκονται εξω των ιστορικών, κανονικών, εθνικών Εκκλησίων πρέπει να ενταχθούν στη δικαιοδοσία της Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Τέλος ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας ανέφερε, πως «όλο το σύνολο των ζητημάτων αυτών θα συζητηθεί τον προσεχή Ιούνιο στα πλαίσια της Διορθόδοξης συνδιάσκεψης πάνω στο θέμα της Ορθόδοξης Διασποράς, όπου στη Ρωσική Εκκλησία "επίμονα θα επιβληθεί μοντέλο " που προτείνει το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Με λίγα και απλά λόγια η Μόσχα και το πατριαρχείο Ρωσίας δεν αναγνωρίζει την ρωμαιοκαθολική εκκλησία σε καμία εκδοχή της όπως την παρουσιάζει το πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως .Μην ξεχνάτε ότι η Παναίρεση του καθολικισμού προβάλλεται αδιαλείπτως σαν την μια αλάνθαστη αληθινή εκκλησία παγκοσμίως. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σε κάθε συνάντηση να καλεί τους καλεσμένους της, να υποταχτούν, αναγνωρίζοντας το πρωτείο.
Ας μας απαντήσει ο κ. Βαρθολομαίος δημόσια αν αρνείστε το πρωτείο της χριστιανοσύνης που επιβάλει ο ποντίφικας , έτσι όπως πιστά και ορθολογικά αναφέρει η ορθόδοξη εκκλησία.