Τρίτη 21 Απριλίου 2009

ΠΑΣΧΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ


Μια από τις ελάχιστες ΕλληνΟρθόδοξες Κοινότητες στην Αμερική που εδώ και μια 15ετια αναβιώνει για τον Ελληνισμό της Αμερικής και όχι μόνο, το πατροπαράδωτο πασχαλιάτικο γλέντι είναι η Ιερά Μητρόπολη των παλαιοΟρθοδόξων(γνωστοί πανελληνίωςς ως ΓΟΧ).
Κάθε Κυριακή του Πάσχα, η ψυχή και κινητήριος δύναμης της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Μαρκέλας στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, οργανώνει το πασχαλιάτικο τραπέζι για όλο τον Ελληνισμό της περιοχής αν και τα τελευταία χρόνια το "τραπέζι της αγάπης" γίνεται πόλος έλξης περισσότερο για τους φτωχούς και πένητες της ευρύτερης περιοχής παρά για τους Έλληνες που συνήθως βρίσκονται οικογενειακά στα σπίτια τους, αλλά όλοι κατά την διάρκεια της ημέρας ανεξαρτήτως από το άν ανήκουν στο παλαιό ή στο νέο θα περάσου για να ευχηθούν, να ανάψουν ένα κεράκι στην Αγία Μαρκέλα και να πάρουν την ευχή του πιο καλού και τίμιου παπά - όπως λένε όλοι οι Ελληνες της Αμερικής- για τον χαρισματικό Μητροιολίτη των ΓΟΧ κ.Παύλο(Στρατηγέα).
Κάθε Κυριακή του Πάσχα μετά τον Εσπερινό της Αγάπης που ψάλλεται στην Εκκλησία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παύλου(Στρατηγέα) αλλά κυρίως την αυστηρή οργανωτική επίβλεψη του βοηθού Επισκόπου Θεουπόλεως κ. Χριστοδόλου και των επιτρόπων στήνεται το "τραπέζι της Αγάπης" για 100αδες πιστούς.Θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι η μοναδική ελληνική ορθόδοξη ενορία που τηρεί αυτό το ελληνικότατο έθιμο θέλοντας και με αυτό τον τρόπο όπως κατ επανάληψη έχει δηλωθεί όχι μόνο από τον Μητροπολίτη Παύλο αλλά και τον πρόεδρο της Κοινότητας κ. Ισίδωρο Σπανό και τους άθρώπους της διοίκησης του Καθεδρικού Ναού, στόχο έχει να μεταδώσει ελληνική και ορθόδοξη μαρτυρία σε ολόκληρη την Αμερική. Άνθρωποι όλων των ηλικών προσέρχονται αρθρόα ανεξάρτητως δόγματος και πίστεως, χρώματος και θρησκείας, για να φάνε, να χορέψουν και να ευχηθούν ο ένας στον άλλο την διαπρύσιο ευχή και μαρτυρία πίστεως "Χριστός Ανέστη"!
Το γλέντι αυτό κρατά μέχρι αργά το απόγευμα. Κλείνει ο δρόμος της περιοχής, και η μυρωδιά των αρνιών που σιγοψήνονται από το πρωί τραβά σα μαγνήτης απλούς καθημερινούς ανθρώπους, όχι μόνο της περιοχής αλλά και από άλλα μέρη που ξέρουν και έχουν διαδώσει μεταξύ τους πως "σήμερα οι Greeks έχουν τραπέζι για τους φτωχούς". Αυτό είναι το μήνυμα που εδώ και χρόνια έχει μεταφερθεί παντού σε όλες τις συνοικίες της περιοχής της Νέας Υόρκης και έτσι βλέπειες ανθρώπους όλων των φυλλών και των χρωμάτων να περνούν να ευχηθούν, να πιούν ρετσίνα, να πάρουν γεύση από τα αρνιά και τα σουβλάκια που σιγοψήνονται.
ΠΗΓΗ www.greekamericannewsagency.com