Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ


Όποιος δεν συμμετέχει στον εκσυγχρονισμό της ορθοδοξίας παραγκωνίζεται άμεσα .(μονή Εσφιγμένου)
Τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Αναπτυξιακός Οργανισμός
της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΑΝΟΕΕ ΑΕ)
προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Ενσωμάτωση Οδηγιών 2006/98/ΕΚ, 2008/8/ΕΚ και 2007/74/ΕΚ, διατάξεων των Οδηγιών 2006/112/ΕΚ και 2006/69/ΕΚ, διατάξεις φορολογίας εισοδήματος, κεφαλαίου, ΦΠΑ και λοιπών φορολογιών και λοιπές διατάξεις».
Η ΑΝΟΕΕ ΑΕ δεν θα υπάγεται στο δημόσιο τομέα, θα λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος και κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και θα εποπτεύεται από τους υπουργούς Οικονομίας & Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Συγκεκριμένα, η ΑΝΟΕΕ θα απαλλάσσεται από το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίων, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παραγράφου 2, του άρθρου 22, του ν. 1676/1986.
Επίσης, το προσωπικό της ΑΝΟΕΕ θα προσλαμβάνεται από τον ιδιωτικό τομέα ή θα αποσπάται από το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, (άρθρο 14, παρ. 1, ν.2190/1994) ή από ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου, κατά την έννοια του άρθρου 1, του ν.3429/2005.
Με την τροπολογία «παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής της ΑΝ.Ο.Ε.Ε. σε προγραμματικές συμβάσεις, κατά τις διατάξεις του άρθρου 225, περ. ιβ, του ν.3463/2006 και του άρθρου 12, του ν.3513/2006» και κύριος σκοπός αυτής είναι η υποστήριξη της υλοποίησης δράσεων δημόσιου χαρακτήρα, που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή κοινοτικούς ή άλλους πόρους, στους τομείς ευθύνης της Εκκλησίας της Ελλάδος ή των εκκλησιαστικών ν.π.δ.δ. και ν.π.ι.δ. ή των ν.π.ι.δ,. στα οποία τα προαναφερόμενα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα συμμετέχουν.
Σε νέα τροχιά μπαίνει η εκκλησία της Ελλάδος μετά από την επιρροή κάποιον σκανδάλων του Αγίου Όρους. Η επόπτευση της περιουσίας της εκκλησιάς παίρνει την μορφή του επαγγελματικού management, χάνοντας από την πατροπαράδοτη παραδοσιακή μορφή πολύ έδαφος.
Δεν γνωρίζουμε αν δημιουργείται αυτή η ανώνυμη εταιρία για τον σκοπό της διαφοροποίησης οικονομικών ενεργειών από την εκκλησία, αλλά όπως και να έχει ΑΕ στην Ορθοδοξία σκανδαλίζει και βάζει σε σκέψεις και τον ποιο απλό πιστό.
Η πόρτα που θα ανοίξει με την σύσταση της ΑΕ ίσως να είναι και η πονηρή είσοδος που θα μπορεί να επέμβει ο πολιτικός βίος στον εκκλησιαστικό και τι επεκτάσεις θα έχει.
Γενικότερα όσο εμπλέκεται η εκκλησία της Ελλάδος και η κάθε μονή, με εξωτερικούς οικονομικούς παράγοντες, ευρωπαϊκών πακέτων και όποιας άλλης μορφής δανείου, γίνεται και ποιο ευάλωτη στην πορεία της και στο αποστολικό της έργο. Ήδη το Άγιο Όρος μετά από την λήψη των ευρωπαϊκών πακέτων για την αναστύλωση των μονών της, εκτός της μονής Εσφιγμένου, το αντίτιμο εκτός από οικονομικό γίνεται και αίτημα για την παρουσία της γυναίκας στο περιβόλι της Παναγίας έως και την δημιουργία ξενοδοχειακών συγκροτημάτων! Απορίας άξιων είναι πως εδώ και χρόνια γινόταν η οικονομική διαχείριση και με ποιο δύσκολες συνθήκες στην πορεία της Ελλάδος;