Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Ουκρανία: Οι πραγματικοί στόχοι του παιχνιδιού των ΗΠΑ - «Η Δύση θέλει να στήσει παγίδα στον Πούτιν»


Καθώς οι συνομιλίες Ρωσίας - ΝΑΤΟ βρίσκονται σε αδιέξοδο, σε δύο σημεία φαίνεται να αποσκοπεί η αμερικανική στρατηγική που οικοδομείται γύρω από την Ουκρανία.

Αν και η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να εισβάλει στην Ουκρανία, οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για πυρηνικό πόλεμο ανοίγοντας ακόμα και τα καταφύγια τους.

Όμως οι ουκρανικές ενέργειες υποκινούνται από τις ΗΠΑ που θέλουν να εντάξουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και κατηγορούν τη Ρωσία ότι έχει επεκτατικές βλέψεις.

Τους δύο λόγους της αμερικανικής στρατηγικής εξηγεί στο Sputnik, ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, δρ Παντείου Πανεπιστημίου, Τουρκολόγος, συνεργάτης του κέντρου Τουρκικών και Ευρασιατικών μελετών του Πανεπιστημίου Πειραιά και δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.

«Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ επιχειρούν αντιπερισπασμό, στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία. Στόχος είναι να μεταφερθεί όλη η ρωσική προσοχή στην Ουκρανία από το Καζακστάν που βρέθηκε πρόσφατα σε επίπεδο μεγάλων αναταραχών» τονίζει χαρακτηριστικά.

Οι Αμερικανοί φαίνεται ότι δίνουν τις ευλογίες τους στους Τούρκους για «να απλώσουν τα δίχτυα τους» προς το Καζακστάν.

«Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θύμισε στους Καζάκους και στους λαούς της περιοχής την πολιτιστική τους συγγένεια» υπογραμμίζει ο κ. Σταθακόπουλος.

Σύμφωνα με τον ειδικό ο δεύτερος στόχος των ΗΠΑ συνίσταται στην προσπάθεια να ξεφύγει η ρωσική προσοχή από την δράση της AUKUS, δηλαδή της κυκλωτικής κίνησης που επιχειρείται από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας.

«Με άλλα λόγια η Δύση θέλει να στήσει μια παγίδα στον Πούτιν. Να τον ωθήσουν να πατήσει πρώτος τη σκανδάλη στην Ουκρανία και να εμφανιστούν οι Δυτικοί ως σωτήρες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Όμως ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται ότι δεν θα πιαστεί στη φάκα που του ετοιμάζουν και επενδύει στο φόβο του αντιπάλου. Η Ρωσία δεν υπήρχε περίπτωση να τους αφήσει να επελαύνουν στην Ουκρανία, χωρίς να κάνει επίδειξη δύναμης από την απέναντι πλευρά».

Μάλιστα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωνε πρόσφατα ότι δεν δέχεται υποδείξεις για το τι θα κάνει ο ρωσικός στρατός στα ίδια τα εδάφη του.

Παράλληλα ο κ Σταθακόπουλος επισημαίνει ότι θα ήταν «αυτοκτονικό και αδύνατο» να επιτρέψει η Ρωσία στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ να ελέγξουν την Ουκρανία;

«Αν ανατρέξουμε στην ιστορία, μια τέτοια κίνηση ρωσικής υποχώρησης θα έμοιαζε με το να επέτρεπαν αντίστοιχα οι Αμερικανοί, σοβιετικές ή ρωσικές βάσεις στην Κούβα ή στα κράτη της Κεντρικής Αμερικής. Η ιστορία έδειξε ότι τέτοιες κινήσεις και από τις δύο πλευρές είναι απίθανες» τονίζει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ειδικό δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε την κρίση των 13 ημερών μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ το 1962 που τερματίστηκε με τη διακοπή της εγκατάστασης σοβιετικών πυραύλων στην Κούβα.

«Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί δεσμεύτηκαν ότι δεν θα εισβάλουν στην Κούβα, ενώ την ίδια στιγμή φέρεται να αποδέχθηκε την απομάκρυνση των αμερικανικών πυραύλων που βρίσκονταν σε τουρκικά εδάφη που γειτνίαζαν με τη Σοβιετική Ένωση» υπογραμμίζει ο κ. Σταθακόπουλος με την ελπίδα να ποκλιμακωθεί η σημερινή κρίση με έναν αντίστοιχο τρόπο.

https://sputniknews.gr/20220202/oykrania-oi-pragmatikoi-stohoi-toy-paihnidioy-ton-ipa---i-dysi-thelei-na-stisei-pagida-ston-poytin-23225394.html