Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν υπάρχει επιστροφή στις φασιστικές μεθόδους



Κλιμακώνεται η ένταση στο Μαυροβούνιο, με τις διώξεις εναντίον της Ορθοδόξου Εκκλησίας να εντείνονται. 
Αναλυτές μάλιστα εκτιμούν ότι η αντιπαράθεση αυτή θα κορυφωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα όσο πλησιάζουμε προς τις κοινοβουλευτικές και τοπικές εκλογές στη χώρα, που έχουν προγραμματιστεί για τις 30 Αυγούστου. Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, παρά τις αρχικές της εξαγγελίες για έναρξη διαλόγου με την Εκκλησία, αναφορικά με τον νόμο που υφαρπάζει την ορθόδοξη κληρονομιά, τελευταία ενισχύει τη ρητορική της ενάντια στην Ορθοδοξία.

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος σε συνέντευξή του επανέλαβε ότι μία ομάδα ανθρώπων από την κυβέρνηση δοκιμάζει τόσο τον Θεό όσο και τον λαό.
«Ο Πρόεδρος της χώρας Μίλο Τζουκάνοβιτς θυσιάζει το Μαυροβούνιο και τον λαό του για την εξουσία και τα χρήματα. Όλα εξαρτώνται από τα συμφέροντα μιας ομάδας ανθρώπων που τυχαίνει να είναι στην εξουσία, το Μαυροβούνιο, η ύπαρξή του, η ιστορία του, το παρελθόν και το μέλλον του ταυτίζονται μαζί τους » υπογράμμισε προσθέτοντας ότι ο Τζουκάνοβιτς, δεν είναι πλέον ο άνθρωπος που γνώρισε:

«Υπερασπίζονται τη δύναμή τους και τον πλούτο τους με μίσος και διχασμούς (…) Είναι περίεργο το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι με τέτοιο αδελφικό μίσος» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Χτίζουν το μέλλον του Μαυροβουνίου πάνω σε αυτό το μίσος».
Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος υπογράμμισε επίσης, ότι κατά τη συνάντηση που είχε τόσο με τον Πρόεδρο της χώρας δεσμεύτηκαν να μην εφαρμόσουν τον νόμο μέχρι να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο η κυβέρνηση προχωρεί ήδη σε καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.
«Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, η Εκκλησία είναι εκ φύσεως μια Εκκλησία διαλόγου. Εισήγαγαν ένα μονόλογο» είπε εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Εθνοσυνέλευση θα καταργήσει τις «αμφισβητούμενες διατάξεις του νόμου».

Αναφέρθηκε επίσης στις επικείμενες εκλογές, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία για να παραμείνει στην εξουσία. Επεσήμανε επίσης ότι δεν θα εκπλαγεί αν ένας μεγάλος αριθμός εκείνων που είχαν ψηφίσει αυτήν την κυβέρνηση, δεν θα το πράξουν και πάλι.

«Συνιστώ σε αυτούς που πιστεύουν στον Θεό να μην ψηφίσουν εκείνους που αντιμετωπίζουν το Μαυροβούνιο με αυτόν τον τρόπο. Ο πρόεδρος είπε ότι θα νικήσει τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Πώς να νικήσετε την Εκκλησία του Θεού; Η εκκλησία κερδίζει, η δικαιοσύνη κερδίζει, η αγάπη κερδίζει», είπε.

Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος επεσήμανε επίσης ότι ένας «νέος φασισμός» ισχύει στο Μαυροβούνιο.

«Πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν υπάρχει επιστροφή στις φασιστικές μεθόδους» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι οι φασιστικές μέθοδοι έχουν επιστρέψει επίσης στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. «Συνέχισαν να κάνουν ό, τι έκαναν εκεί ο Μουσολίνι και ο Χίτλερ».