Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Αγία Σοφία: Το Οθωμανικό Ξίφος του Ιμάμη και τα πράσινα λάβαρα στο εσωτερικό

 

Γύρω στις 14:30 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, παρουσία και του Προέδρου της Τουρκίας,
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σχεδόν δύο ώρες διήρκησε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή που έλαβε χώρα στην Αγία Σοφία, για πρώτη φορά έπειτα από 86 χρόνια, καθώς στις 10 Ιουλίου το τουρκικό ΣτΕ έδωσε το «πράσινο φως» για την κατάργηση του μουσειακού καθεστώτος και τη μετατροπή της σε τζαμί.

Η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία ως τζαμία, 24 Ιουλίου 2020

Ρωσική Εκκλησία για Αγία Σοφία: «Βεβιασμένη» και «πολιτικά υποκινούμενη» η απόφαση
Μάλιστα, κατά την έναρξη της μουσουλμανικής προσευχής, ο Ερντογάν πήρε το μικρόφωνο και διάβασε το Αδδάν, που πρόκειται για το ισλαμικό κάλεσμα για προσευχή.

Διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, 20 Μαΐου 2020

Μητσοτάκης για Αγία Σοφία: Απόδειξη αδυναμίας όσα συμβαίνουν σήμερα – Κηλιδώνουν αξίες οικουμενικές
Ταυτόχρονα, στο τέλος της προσευχής σε σύντομες δηλώσεις του σημείωσε πως: «από σήμερα, θα κάνουμε τις απαραίτητες συνεννοήσεις για να συνεχίσουμε το έργο αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας» δήλωσε, χαρακτηριστικά, προτού προσθέσει: «Πιστεύω ότι η επιστροφή του μνημείου σε χώρο μουσουλμανικής προσευχής θα συνεχιστεί, όπως πρέπει».

Από την πλευρά του, ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της τουρκικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, ανέβηκε στον άμβωνα μέσα στην Αγία Σοφία, υποβασταζόμενος από ένα οθωμανικό ξίφος.

Σύμφωνα με την Diyanet TV, το σπαθί στο δεξί χέρι στην οθωμανική παράδοση συμβολίζει τον φόβο του εχθρού και το σπαθί που κρατείται στα αριστερά συμβολίζει την εμπιστοσύνη στον φίλο.

Ο κ. Έρμπας κρατούσε το σπαθί και με τα δύο χέρια, και μερικές φορές μόνο με το αριστερό του χέρι.


​Ακόμη, πράσινα λάβαρα εθεάθησαν να κρέμονται στον άμβωνα μέσα στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας.

Τα πράσινα λάβαρα συμβολίζουν της κατάκτησης της Πόλης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ οι τρεις λευκοί ημισέληνοι στο εσωτερικό τους αντιπροσωπεύουν την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.


​Στο κήρυγμά του, ο Αλί Ερμπάς υποστήριξε πως σήμερα είναι ημέρα τιμής και ταπεινότητας, ένας αιώνιος έπαινος στον Αλλάχ τον Παντοδύναμο: «που μας έφερε σε μια τόσο αξιοσέβαστη μέρα».

Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO στο Sputnik: Στείλαμε επιστολές για την Αγία Σοφία
Ακόμη, έκανε εκτενείς αναφορές στην κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους, συμπληρώνοντας ότι κανείς δεν θα πρέπει να φοβάται ότι θα λεηλατηθεί το κτίριο και πως κανένας δεν θα διωχθεί για τη θρησκεία του.

«Η λαχτάρα του έθνους μας που είχε γίνει βαθιά πληγή τελειώνει» και πρόσθεσε πως: «οι πόρτες του τζαμιού της Αγίας Σοφίας όπως και στα άλλα τζαμιά της χώρας θα είναι ανοιχτές για όλους τους υπηρέτες του Αλλάχ» ανέφερε χαρακτηριστικά.