Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Τουρκία: Εκβίαζε ΝΑΤΟϊκούς μετά από παγίδευση και βιντεοσκόπηση με γυναίκες…



Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ που υπηρετούσαν σε βάση στη δυτική επαρχία της Τουρκίας, τη Σμύρνη, παρακολουθούνταν από συμμορία που χρησιμοποιούσε εμπόριο κυκλώματος γυναικών ως δόλωμα, 
με σκοπό να καταγράψει προσωπικές στιγμές των αξιωματούχων σε ξενοδοχεία και σπίτια. 
Τελικός στόχος της συμμορίας ήταν ο εκβιασμός των Νατοϊκών αξιωματούχων με σκοπό να τους δώσουν ορισμένες απόρρητες πληροφορίες.

ΠΗΓΗ: ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Χωριανόπουλος Άγγελος

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που έλαβε η Nordic Monitor, ο Άντας Κεσκίν, ένας 45χρονος Τούρκος αξιωματικός στη σχολή μηχανικών του σώματος μάχης στην Ιζμίρ, διακινούσε γυναίκες σε ξένο στρατιωτικό προσωπικό που είχε αναπτυχθεί στην Τουρκία από άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες και να προμηθευτούν εμπιστευτικά έγγραφα. Ο φάκελος της υπόθεσης ανέφερε ότι ορισμένα από αυτά τα έγγραφα παραδόθηκαν στη Ρωσία.

“Γνωρίζει πολλούς αξιωματικούς του ΝΑΤΟ και οργανώνει διάφορες καταστάσεις. Στα σχέδια που λαμβάνουν χώρα στη Σμύρνη, χρησιμοποιεί συνήθως το Ξενοδοχείο Aktur, δωμάτιο νο 204. Τοποθετήσαμε στο δωμάτιο [με εξοπλισμό επιτήρησης]”, ανέφερε σημείωμα για τον Κεσκίν, το οποίο γράφτηκε από τον ύποπτο Ναρίν Κορκμάζ, έναν από τους βασικούς πράκτορες στο δίκτυο οργανωμένου εγκλήματος.

“Σχεδόν όλες οι βιντεοσκοπήσεις που αποκτήσαμε έχουν να κάνουν με ξένους αξιωματικούς του ΝΑΤΟ. Τα περισσότερα πλάνα εξακολουθούν να είναι με την Andaç και διατηρούνται σε κρυπτογραφημένο σκληρό δίσκο”, ανέφερε περαιτέρω ο Κορκμάζ, προσθέτοντας ότι ο Κεσκίν την βοήθησε να διεισδύσει στο εκπαιδευτικό κέντρο διοικητικής μέριμνας στην περιοχή Ναρλιντερέ της Σμύρνης, που αποτελεί κύρια βάση για τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, καθώς επίσης και στη στρατιωτική σχολή Κουλέλι στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Keskin, ο οποίος έχει πτυχίο στη διδασκαλία αγγλικών, εντάχθηκε στο στρατό μετά το πανεπιστήμιο. Ενώ δίδασκε αγγλικά σε δόκιμους, ήταν επίσης επιφορτισμένος ως συντονιστής και μεταφραστής για θέματα που σχετίζονται με το ΝΑΤΟ. Οι κωδικοί πρόσβασης για τα ασφαλή συστήματα, που καταγράφηκαν στο σημειωματάριό του, χάθηκαν από το γραφείο του το καλοκαίρι του 2011.

Το ίδιο σημειωματάριο βρέθηκε από την αστυνομία κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης εντάλματος έρευνας σε σπίτι που ανήκε στον πατέρα του Κορκμάζ. Ο Κεσκίν ισχυρίστηκε κατά τη διάρκεια ακρόασης στις 9 Μαΐου 2013 ότι είχε αναφέρει το χαμένο σημειωματάριο στους διοικητές του.

Εκτός από το δωμάτιο του ξενοδοχείου, ο Κέσκιν χρησιμοποίησε επίσης ένα ιδιωτικό διαμέρισμα που ανήκε στον Ali Ertan Yıldıran, έναν άλλο ύποπτο, στο κέντρο της Σμύρνης. “Αυτός [Keskin] γνωρίζει πολλά κορίτσια,” ανέφερε το σημείωμα.

Η αστυνομία πέρασε από τα τηλεφωνικά αρχεία για να δει εάν υπήρχε μια σύνδεση μεταξύ Keskin και Yıldıran και διαπίστωσε ότι οι δύο αντάλλασσαν συχνά τηλεφωνήματα. Σε κατάθεση σε δικαστή στο 2ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο του Balikesir στις 12 Φεβρουαρίου 2018, ο Yıldıran επιβεβαίωσε ότι γνώριζε τον Keskin ως συνάδελφο. Δήλωσε ότι ο Κεσκίν ήταν αυτός που έκανε προφίλ ανθρώπων στο στρατό και διαβίβαζε τις πληροφορίες στον Κορκμάζ.

Μια έκθεση εμπειρογνωμόνων 524 σελίδων σχετικά με τους κατασχεμένους σκληρούς δίσκους, τις μονάδες flash, τα DVD και τα CD αποκάλυψε ότι ο Keskin είχε αρχειοθετήσει χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο δεκάδων γυναικών σε προσωπικές, σεξουαλικές συναντήσεις.

Η έκθεση, με ημερομηνία 22 Δεκεμβρίου 2012, συντάχθηκε από έξι ειδικούς και ανέφερε ότι υπάρχουν όχι μόνο σαφείς φωτογραφίες και βίντεο σεξουαλικών συναντήσεων, αλλά και απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα.