Θρίαμβο και «de facto δημοψήφισμα εμπιστοσύνης στον Πούτιν»,
χαρακτήρισε το Κρεμλίνο τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τις αλλαγές στο ρωσικό Σύνταγμα.
Τα αποτελέσματα της ρωσικής ψηφοφορίας για συνταγματικές αλλαγές δείχνουν ότι ο λαός υποστηρίζει τις πολιτικές του Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν.
Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε νωρίτερα ότι το 77,92% των Ρώσων υποστηρίζει τις αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, μετά και την καταμέτρηση του συνόλου των ψήφων.
«Η χθεσινή ψηφοφορία για συνταγματικές αλλαγές, οι οποίες επιβεβαίωσαν την υποστήριξη της κοινωνίας για την πορεία ανάπτυξης της χώρας που πρότεινε ο Πρόεδρος, φυσικά θέτει νέες προκλήσεις για την κυβέρνηση ώστε να εργαστεί για την επίτευξη όλων των στόχων ανάπτυξης της χώρας μας και αυξάνει την προσωπική ευθύνη όλων μας (σ.σ. στο υπουργικό συμβούλιο)» δήλωσε ο Μισούστιν κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης.
Κρεμλίνο: De facto δημοψήφισμα εμπιστοσύνης στον Πρόεδρο Πούτιν
Για θρίαμβο έκανε λόγο από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.
«Το βλέπουμε απολύτως ως θρίαμβο» δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.
Ολομέλεια της ρωσικής Άνω Βουλής
© SPUTNIK / VLADIMIR FEDORENKO
Ρωσία: Δυτική ανάμειξη στην ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές καταγγέλλει επιτροπή της Βουλής
«Ήταν ένα de facto θριαμβευτικό δημοψήφισμα εμπιστοσύνης στον Πρόεδρο Πούτιν» πρόσθεσε.
Το Κρεμλίνο ανέμενε έντονο ενδιαφέρον για τις τροποποιήσεις, αλλά δεν μπορούσε να προβλέψει «τόσο υψηλό ποσοστό συμμετοχής και υποστήριξης» εξήγησε ο Πεσκόφ.
«Πρόκειται για το μέλλον της χώρας μας, το εγγύς μέλλον. Φυσικά, είναι αδύνατο να ανακοινώσουμε μια ημερομηνία κατά την οποία οι Ρώσοι θα αισθανθούν (τις αλλαγές)... αλλά τώρα που οι Ρώσοι έχουν υποστηρίξει όλες τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην τροποποίηση του συντάγματος, αυτό σίγουρα θα αποτελέσει τη βάση για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα» τόνισε ο Πεσκόφ.
Τι αλλάζει στο Σύνταγμα της Ρωσίας
Η ψηφοφορία αφορούσε αλλαγές στο ρωσικό Σύνταγμα του 1993 που περιελάμβαναν την προστασία του θεσμού του γάμου ως ένωσης ενός άνδρα και μιας γυναίκας, τον καθορισμό των παιδιών ως προτεραιότητα της εσωτερικής πολιτικής της Ρωσίας και την υποχρέωση υποστήριξης και προστασίας του πολιτισμού ως της μοναδικής κληρονομιάς του πολυεθνικού έθνους της Ρωσίας.
Άλλες αλλαγές αναφέρουν ότι η Ρωσία προστατεύει την ιστορική αλήθεια και τιμά τις προσπάθειες όσων υπερασπίζονται την πατρίδα.
Οι τροπολογίες προβλέπουν ακόμη, όριο δύο διαδοχικών εξαετών θητειών για τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η διάταξη ισχύει για τον Πρόεδρο κατά τη στιγμή που τίθενται σε ισχύ οι νομικές αλλαγές, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός για τις προηγούμενες θητείες, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τον Πούτιν να εκλεγεί ξανά μετά τη λήξη της τρέχουσας θητείας του το 2024.
Οι προτεινόμενες αλλαγές στοχεύουν επίσης στην προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας, απαγορεύοντας οποιεσδήποτε απόπειρες ή υποκινήσεις για ανεξαρτητοποίηση μέρους της επικράτειάς της.