Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

H Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης- Πρόγραμμα εκδήλώσεων

 
Με πλήθος εκδηλώσεων οι διπλωματικές Αρχές αλλά και οι σύλλογοι των Ρώσων ομογενών γιορτάζουν στην Ελλάδα, την 73η επέτειο της νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας και το τέλος του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου.
Η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί για τη Ρωσική Δημοκρατία ως ημέρα της νίκης κατά του φασισμού, με τη Μόσχα να βρίσκεται στο επίκεντρο των εορτασμών. Στην Κόκκινη Πλατεία θα γίνει αύριο μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση, ενώ παράλληλα διάφορες εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα σε πολλές περιοχές του πλανήτη.
Σήμερα η πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα παρέθεσε δεξίωση, ενώ για την Τρίτη 9 Μαΐου, έχουν προγραμματιστεί αρκετές δράσεις σε όλη την Ελλάδα.
Στην Αθήνα οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν αύριο στις 18:00 το απόγευμα με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στη Λεωφόρο Συγγρού και Φιλαρέτου στην Καλλιθέα. Θα ακολουθήσει πορεία του «Αθάνατου Τάγματος» από τη ρωσική εκκλησία στη Φιλελλήνων έως το Σύνταγμα (19:00) και το Ζάππειο, όπου στις 20:30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία.
Στο «Αθάνατο Τάγμα» καλούνται να συμμετέχουν κρατώντας τις φωτογραφίες τους όσοι έχουν προγόνους ή συγγενείς που συμμετείχαν στον μεγάλο αγώνα ενάντια στη ναζιστική Γερμανία στον οποίο επικράτησε η ΕΣΣΔ με την άνευ όρων συνθηκολόγηση στις 9 Μαΐου του 1945 ύστερα από την είσοδο του Κόκκινου Στρατού στο Βερολίνο. Οποιοσδήποτε μπορεί να ενταχθεί στο «Τάγμα» (και χωρίς φωτογραφία), ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη θρησκεία και τις πολιτικές πεποιθήσεις. Σκοπός της δράσης είναι η διατήρηση της μνήμης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε κάθε οικογένεια.
«H Ημέρα της Νίκης γιορτάζεται στη χώρα μας, τη Ρωσία αλλά και και σε πολλές χώρες του πλανήτη. Εμείς εκτιμούμε πολύ αυτή τη γιορτή και τη θεωρούμε σημαντική όχι μόνο επειδή αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες του πολέμου αλλά και ως ευκαιρία να αναδείξουμε την αληθινή ιστορία του συγκεκριμένου πολέμου», είπε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού στη δεξίωση που πραγματοποιήθηκε στη πρεσβεία της Ρωσικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, ο πρέσβης Αντρέι Μάσλοβ και συνεχίζοντας τόνισε: «Για εμάς είναι πολύ σημαντικό ότι οι πολυάριθμες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα με την πρωτοβουλία συλλόγων ομογενών συμβάλλουν στην ενοποίηση των πολυάριθμων συμπατριωτών μας. Είμαι σίγουρος ότι σ΄αυτές τις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν όχι μόνο ομογενείς και Ρώσοι πολίτες αλλά και Ελληνες. Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στις ελληνικές αρχές γιατί πάντα παρέχουν την υποστήριξη τους και τη συνδρομή τους στους συλλόγους ομογενών για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων».
Χαιρετισμό όμως απηύθυνε και ο Μανώλης Γλέζος ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:«Θα μπορούσα να πω πολλά, αλλά θα πω μόνο ένας. Είμαστε το μοναδικό έθνος σε ολόκληρο τον κόσμο που δεν πήγε ούτε ένας Ελληνας να πολεμήσει εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης».