Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Ο νέος Ουκρανός πρόεδρος: «Πρέπει να υπερασπιστούμε τη γη μας όπως οι Ισραηλινοί»

 
Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι,  ένας Εβραίος  κωμικός,  που πέτυχε μια συντριπτική νίκη στις εκλογές στην Ουκρανία, διαλύει το κοινοβούλιο  και προτρέπει τους υπουργούς να παραιτηθούν
 δεσμευόμενος να επιλύσει την κρίση στην Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία), όπως σημειώνει ισραηλινό δημοσίευμα.
Ο κωμικός Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανέλαβε το νέο ρόλο του ως προέδρου της Ουκρανίας με την ορκωμοσία του τη Δευτέρα, ξεκινώντας μια νέα εποχή για τη χώρα του που καταστράφηκε από τον πόλεμο και τις οικονομικές δυσκολίες.
Ένα μήνα μετά την επίσημη νίκη του εναντίον του Πέτρο Ποροσένκο, ο 41χρονος έγινε ο νεότερος μετα-σοβιετικός πρόεδρος της Ουκρανίας.
 
Στην τελετή στο κοινοβούλιο, έβαλε το χέρι του σε ένα αντίγραφο του συντάγματος και σε ένα χειρόγραφο του 16ου αιώνα της Καινής Διαθήκης και δεσμεύθηκε να «προστατεύσει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας».
 
«Πρέπει να γίνουμε Ισλανδοί στο ποδόσφαιρο και Ισραηλινοί στην υπεράσπιση της γης μας, καθώς και Ιάπωνες στην τεχνολογία», ανέφερε κατά την ορκωμοσία του.
 
Στην εναρκτήρια ομιλία του ανακοίνωσε ότι διαλύει το κοινοβούλιο, μετά από μια διαμάχη με τους βουλευτές της Κάτω Βουλής, προκειμένου να γίνουν πρόωρες εκλογές, οι οποίες αρχικά είχαν προγραμματισθεί για τον Οκτώβριο.
 
«Ο λαός πρέπει να έρθει στην εξουσία για να εξυπηρετήσει το λαό», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Οι κριτικοί είχαν αμφισβητήσει εάν ο Ζελένσκι θα μπορούσε να κυβερνήσει χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
 
Ακόμη και ο καθορισμός μιας ημερομηνίας για την τελετή ανάληψή του χρειάστηκαν εβδομάδες διαπραγματεύσεων με εχθρικούς βουλευτές, τους οποίους ο Ζελένσκι αποκαλούσε περιπαιχτικά «μικρούς απατεώνες».
 
Κατά την ορκωμοσία του  δήλωσε ότι το πρώτο καθήκον του ήταν η κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση με τους αυτονομιστές της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία που μέχρι στιγμής προκάλεσε  περίπου 13.000 θανάτους.
 
«Δεν ξεκινήσαμε αυτόν τον πόλεμο, αλλά εναπόκειται σε εμάς να τον τερματίσουμε», είπε.
Οι αυτονομιστικές αρχές από την Ντονμπάς ανέφεραν ότι θα μπορούσαν να ετοιμασθούν για διαπραγματεύσεις με τον Ζελένσκι.

timesofisrael.com