Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Απελευθέρωσε κανόνες εμπλοκής το τουρκικό Ναυτικό: Στέλνει φρεγάτες στην περιοχή του «Πορθητή»

 
Κορυφώνει την ένταση στην Α.Μεσόγειο η Τουρκία. Όπως έγινε γνωστό, το τουρκικό Ναυτικό έδωσε εντολή για απόπλου κύριων μονάδων επιφανείας στην περιοχή που πλέει ο «Πορθητής»,
 με σαφείς εντολές να απαντήσουν με πυρά σε περίπτωση που επιχειρηθεί οποιαδήποτε παρενόχληση του πλωτού γεωτρύπανου.
Μάλιστα όπως αναφέρεται το τουρκικό Ναυτικό έχει απελευθερώσει κανόνες εμπλοκής για τα τουρκικά πολεμικά σκάφη, χωρίς να ζητηθεί πρώτα η άδεια από την Άγκυρα.
«Οι κανόνες εμπλοκής θα εφαρμοστούν στο ακέραιο σε οποιαδήποτε απόπειρα παρενόχλησης στο ερευνητικό μας σκάφος από τα Ναυτικό μας και δεν θα υπάρξει καμία επαφή των ναυτικών μονάδων με το αρχηγείο. Τα σκάφη θα δράσουν αυτοβούλως σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανόνες εμπλοκής», αναφέρεται.
 
Τα τουρκικά σκάφη θα προστατέψουν τόσο το «Πορθητής» όσο και το Barbaros. Αν και δεν αναφέρεται ο αριθμός  των τουρκικών μονάδων επιφανείας, εντούτοις θεωρείται βέβαια πως αυτός θα περιλαμβάνει ένα αριθμό τεσσάρων τουρκικών φρεγατών και δύο ως τέσσερεις πυραυλακάτους.
Μέχρι τώρα η Άγκυρα είχε «αποφύγει» να εμφανίσει τουρκικά πολεμικά σκάφη κοντά στην περιοχή του «Πορθητή»,  μετρώντας αντιδράσεις, κάτι που όμως φαίνεται ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει, καθώς δείχνει αποφασισμένη να στρατιωτικοποίηση της κρίσεως.



Υπενθυμίζεται πως η Κύπρος εξέπεμψε σήμα μέσω του κέντρου συντονισμού έρευνας και διάσωσης Λάρνακας  “JRCC Larnaka” στο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής» το οποίο βρίσκεται παράνομα στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο το “JRCC Larnaka” εξέπεμψε το παρακάτω μήνυμα στο πλήρωμα του πλωτού γεωτρύπανου:
«Σταματήστε αμέσως τις δραστηριότητές σας – Απομακρυνθείτε από την περιοχή».
Το «Πορθητής» δεν αντέδρασε στην κυπριακή προειδοποίηση και σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα  η Τουρκία ήδη έχει θέσει  σχέδιο παρουσίας τουρκικών πολεμικών σκαφών για την προστασία του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου όσο και του έτερου «ερευνητικού» σκάφους του Barbaros το οποίο θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του.
https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/toyrkia/770775_apeleytherose-kanones-emplokis-toyrkiko-naytiko-tha-apantisoyme-se