Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Γιατί δεν πρέπει να συνυπάρχουν αυτα τα δύο υπερόπλα-υαίσθητη και πάνω απ’ όλα απόρρητη τεχνολογία

Του Μιχάλη Ιγνατίου
 
 
Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε, για άλλη μία φορά, ότι οι Ηνωμένες  Πολιτείες

αντιτίθενται στην πιθανότητα, την οποία απορρίπτουν, για να βρεθούν ταυτόχρονα στο τουρκικό έδαφος, τα αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα F-35 και το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα, S-400.
Η παραπάνω θέση έχει γίνει γνωστή στις τουρκικές αρχές σε όλα τα επίπεδα, πολιτικά και στρατιωτικά: Από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από το πολιτικό προσωπικό του Πενταγώνου και τους στρατηγούς, και την περασμένη Δευτέρα και από τον ίδιο τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη συνομιλία του με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν.
Οι Τούρκοι, λένε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, δεν δικαιούνται να καμώνονται ότι δεν γνωρίζουν την αμερικανική θέση. Αυτό το είπε και δημόσια ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, καταθέτοντας σε Επιτροπές του Κογκρέσου.
Οι Αμερικανοί τους έχουν τονίσει πως έχουμε να κάνουμε με πολύ ευαίσθητη -και πάνω απ’ όλα- απόρρητη τεχνολογία, που θα πέσει στα χέρια της Ρωσίας. Το F-35 είναι ένα υπερόπλο, τα μυστικά του οποίου επιθυμεί διακαώς να κλέψει η Μόσχα.
Οι Αμερικανοί έχουν εξετάσει όλες τις επιλογές τους και το τελικό συμπέρασμα των στρατηγών είναι ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία και ο παραμικρός κίνδυνος κλοπής των πληροφοριών του μαχητικού αεροσκάφους. Οι Αμερικανοί ομολογούν ότι οι S-400 θα μπορούσαν να νικήσουν το F-35 και παραδέχονται ότι οι Ρώσοι μπορούν να το “κλέψουν”, αν και έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στους πιλότους τους.
Από το Πεντάγωνο έχει τονιστεί και δημόσια και σε ενημερώσεις δημοσιογράφων πως οι Ρώσοι τεχνικοί που θα ασχοληθούν με την εγκατάσταση των S-400 στην Τουρκία θα διαθέτουν προγράμματα κλοπής της τεχνολογίας των F-35 και πως αυτό θα ήταν εύκολο εάν τα δύο πολεμικά συστήματα βρίσκονταν ταυτόχρονα στο έδαφος μίας οποιασδήποτε χώρας, στη συγκεκριμένη περίπτωση της Τουρκίας.
Την Πρωτομαγιά βρέθηκε στο Κογκρέσο ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Πάτρικ Σάναχαν, πρώην στέλεχος της Μπόινγκ, μαζί με άλλους αξιωματούχους του Πενταγώνου και τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων Τζόζεφ Ντάνφορντ.
Κατέθεσαν ενώπιον της Επιτροπής Πιστώσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο κ. Σάναχαν είπε με ακρίβεια αυτό που οι πάντες γνωρίζουν -πολύ περισσότερο οι Τούρκοι. Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός συναντήθηκε τον περασμένο μήνα με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, στον οποίο τόνισε την αμερικανική θέση. Άκουσε τα επιχειρήματα του κ. Ακάρ τα οποία, όμως, απέρριψε. Δεν μπορείτε, φέρεται να του είπε, να αγοράσετε και τα F-35 και τους S-400. Αν προχωρήσετε θα υπάρξουν επιπτώσεις, αναφέροντας την ακύρωση της συμφωνίας για τα F-35 και τις κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA. Και ήταν απόλυτος…
Ο βουλευτής Ντιαζ-Μπαλάρντ, κουβανικής καταγωγής, έθεσε ευθέως το ερώτημα στον κ. Σάναχαν, αν το μήνυμα της Αμερικής ήταν αρκετά σαφές και αν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να μην το έχουν αντιληφθεί οι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης που συνομιλούν με τους Αμερικανούς ομολόγους του.
Νομίζω ότι υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να έχουν μια παρανόηση”, απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.
Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής, που διατηρεί εξαιρετική σχέση με την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, επανήλθε και επανέλαβε: «Είναι το ένα ή το άλλο, δεν μπορούν να έχουν τα F-35».
Ο κ. Σάναχαν απάντησε: «Δεν υπάρχει σύγχυση από μέρους μας».
Στο Πεντάγωνο γελούν, πάντως, με τον ισχυρισμό του Ταγίπ Ερντογάν, ότι χωρίς την Τουρκία θα καταρρεύσει το πρόγραμμα κατασκευής των F-35, στο οποίο συμμετέχει και η χώρα του. Όπως ενημέρωσε πρόσφατα το Πεντάγωνο, έχουν ήδη επιλεγεί δύο αμερικανικές εταιρείες για να κατασκευάσουν τα «κομμάτια» που ανέλαβε η Τουρκία και η καθυστέρηση στο πρόγραμμα δεν θα ξεπεράσει τους τρεις μήνες.
Η ιστορία των S-400 και των F-35 έχει δρόμο ακόμα. Και από τη στιγμή που αναμείχθηκαν στην ιστορία οι «μεγάλοι», ο πρόεδρος Τραμπ και ο Ταγίπ Ερντογάν, οι σχέσεις της Τουρκίας και της Αμερικής, είτε θα οδηγηθούν σε απόλυτη ρήξη, είτε «θα τα βρουν»… Δύο είναι οι επιλογές, δεν υπάρχει μέση λύση με τα σημερινά δεδομένα…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ρωτήθηκε για τη δυνατότητα οι S-400 που αγόρασε η Τουρκία να εγκατασταθούν τελικά στο Κατάρ ή στο Αζερμπαϊτζάν και απάντησε: «Δεν συζητήσαμε -δήλωσε ο Τούρκος υπουργός- σχέδια για την τοποθέτηση του S-400 στο Κατάρ ή στο Αζερμπαϊτζάν. Η ερώτηση αυτή δεν συζητήθηκε ποτέ από εμάς. Οι πληροφορίες αυτές συζητούνται συνεχώς στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πράγματι δεν υπάρχουν δυσκολίες σε αυτό το ζήτημα. Έχουμε συνάψει συμφωνία με τη Ρωσία και τώρα διαπραγματεύόμαστε τους όρους των παραδόσεων. Αν η Ρωσία αποφασίσει να πουλήσει το σύστημα στο Αζερμπαϊτζάν, θα το κάνει απευθείας εκεί χωρίς μεσάζοντες. Επιπλέον οι χώρες αυτές διατηρούν καλές σχέσεις». Εάν λέει ψέματα θα αποδειχθεί σύντομα…
Πηγή: Hellasjournal