Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

O εθνικός ήρωας Ράτκο Μλάντιτς υπερασπίστηκε την πατρίδα του

Πατριάρχης Σερβίας: Η ποινή στον Ράτκο Μλάντιτς είναι ‘ έργο του διαβόλου’
Ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος, δήλωσε στην εφημερίδα ‘Alo’ ότι η ποινή που επιβλήθηκε στον Ράτκο Μλάντιτς από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι ‘έργο του διαβόλου’.
Σύμφωνα με τον Πατριάρχη, δεν είναι η πρώτη φορά που οι Σέρβοι κρίνονται ένοχοι για όλα, ενώ οι υπόλοιποι είναι  αθώοι.
Ο αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι, πρότεινε να συσταθεί το Ινστιτούτο Μελέτης για την περίπτωση του δικαστηρίου της Χάγης.
Ο Σέσελι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το σερβικό κοινοβούλιο και η Σερβία πρέπει να δώσουν ποιοτική και εξειδικευμένη απάντηση σε ό, τι συμβαίνει στο δικαστήριο της Χάγης και ότι οι πολιτικές φράσεις δεν αρκούν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η σερβική κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Δικαισύνης δεν πρέπει να δέχονται  παθητικά την ποινή του Ράτκο Μλάντιτς.
Ο Ράτκο Μλάντιτς καταδικάστηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία σε ισόβια κάθειρξη μετά την καταδίκη του σε 10 από τα 11 σημεία της κατηγορίας- για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ενώ η Δύση έχει κηρύξει τον Μλάντιτς εγκληματία πολέμου, πολλοί Σέρβοι στη Σερβία αλλά και στην Βοσνιακή Σερβική Δημοκρατία πιστεύουν ότι είναι εθνικός ήρωας τους.
(Στοιχεία από Alo. Rs)