Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Έτσι έκλεισε η κομισιόν την Ολυμπιακή Αεροπορία με πρόστιμα μαμούθ

«Βόμβα» από Κομισιόν: Ζητούν να κλείσουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα εάν δεν δώσουν 55 εκ. ευρώ!
Μετά από πολυετή έρευνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σχετικά με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα
τα οποία και εμμέσως οδηγεί στην χρεοκοπία καθώς ζητά από την ήδη χρεωκοπημένη εταιρία την επιστροφή στο Δημόσιο 55 εκατομμυρίων ευρώ.
Το θέμα είναι ότι τα ΕΑΣ δεν έχουν «μαντήλι να κλάψουν», πόσο μάλλον ν' αγοράσουν πρώτες ύλες αλλά και ν' αποπληρώσουν ένα τόσο μεγάλο ποσό.
Η θετική πλευρά είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από πολυετή έρευνα, ανακοίνωσε σήμερα πως κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα οικονομικής στήριξης που ανακοινώθηκαν κατά την περίοδο 2004-2011 για την εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα δεν εμπίπτουν στο πεδίο ελέγχου των κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, επειδή αφορούν, όπως αναφέρεται, «την προστασία των ουσιωδών συμφερόντων ασφάλειας της Ελλάδας».
Ωστόσο υπάρχει και η αρνητική πλευρά για την Ε.Α.Σ, καθώς σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η Ελλάδα οφείλει να ανακτήσει ποσό έως 55 εκατ. ευρώ δημόσιας στήριξης για τις μη στρατιωτικές δραστηριότητες της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, «το οποίο προκάλεσε νόθευση του ανταγωνισμού κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων» σημειώνει η Επιτροπή.
Η εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΕ-ΕΑΣ, η οποία ανήκει, ως γνωστόν, σχεδόν εξ ολοκλήρου στο ελληνικό Δημόσιο, κατασκεύαζε προϊόντα του τομέα της άμυνας (π.χ. όπλα πεζικού, πυρομαχικά, οπλικά συστήματα, δεξαμενές καυσίμων αεροσκαφών), αλλά και προϊόντα για μη στρατιωτικούς σκοπούς (π.χ. μικρά πιστόλια, εκρηκτικά για κατασκευαστικές εργασίες, πυροτεχνήματα).
Την περίοδο 2004-2011, η Ελλάδα ενέκρινε μία σειρά μέτρων στήριξης της ΕΑΣ. Αυτά τα μέτρα περιλάμβαναν άμεση επιχορήγηση από το κράτος, ύψους 10 εκατ. ευρώ, αύξηση του κεφαλαίου κατά 158 εκατ. ευρώ και αρκετές κρατικές εγγυήσεις για δάνεια μέχρι 942 εκατ. ευρώ.
Η Συνθήκη της ΕΕ αναγνωρίζει πλήρως το δικαίωμα των κρατών-μελών να λαμβάνουν τα μέτρα που θεωρούν αναγκαία για την προστασία ουσιωδών συμφερόντων της ασφάλειάς τους, σε σχέση με την παραγωγή στρατιωτικών προϊόντων (άρθρο 346 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Ταυτόχρονα, όμως, η δημόσια στήριξη για τις μη στρατιωτικές δραστηριότητες εταιρειών του τομέα της άμυνας πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων.