Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Να σταματήσει η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετατρέπει τα νησιά σε φυλακές

Σε συνέχεια της  απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου αναφορικά με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων σε περίπτωση που η παρούσα κατάσταση σε σχέση με το προσφυγικό/μεταναστευτικό συνεχιστεί και δεν γίνει σεβαστή η βούληση της τοπικής κοινωνίας θα θέλαμε να κάνουμε γνωστά τα παρακάτω.
Με δεδομένη την παρέλευση αρκετού χρονικού διαστήματος από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς καμία επικοινωνία από την πλευρά της κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργών και χωρίς καμία ένδειξη ουσιαστικής αποσυμφόρησης ή ικανοποίησης έστω και στο ελάχιστο των αιτημάτων, που αναφέρονται στην απόφαση, προχωράμε προς την άμεση κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν σε γενική απεργία την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017. Επίσης καλούμε το λαό της Λέσβου σε ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Σαπφούς την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 στις 11:00 π.μ. Αίτημά μας είναι να σταματήσει η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετατρέπει το νησί της Λέσβου και τα νησιά του Βόρειου και Νότιου Ανατολικού Αιγαίου σε νησιά φυλακές. Απαιτούμε από την κυβέρνηση αναλογική κατανομή της φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο με βάση τον πληθυσμό των νησιών και την διατήρηση τόσων αιτούντων άσυλο όσων μπορούν να φιλοξενηθούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης από τις υπάρχουσες δομές. Επίσης, ως άμεσο μέτρο έκτακτης ανάγκης, την άρση του γεωγραφικού αποκλεισμού και την ουσιαστική αποσυμφόρηση όλων των δομών φιλοξενίας. Την μεταφορά του πλεονάζοντος πληθυσμού στην ηπειρωτική Ελλάδα και την άμεση βελτίωση των συνθηκών στο Κ.Υ.Τ Μόριας τόσο για τους διαμένοντες όσο και για τους εργαζόμενους στο κέντρο ώστε να μη θρηνήσουμε άλλες ανθρώπινες ζωές.
Απευθύνουμε πρόσκληση προς όλους τους τοπικούς φορείς να σταθούμε όλοι μαζί ενωμένοι και με μια φωνή να παλέψουμε για τη Λέσβο αυτή την κρίσιμη ώρα, σχηματίζοντας ενιαίο μέτωπο ενάντια στην καταστροφή του νησιού μας. Ο αγώνας αυτός αποτελεί συλλογική ευθύνη και όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Η παρούσα κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση και Ε.Ε τις οποίες καθιστούμε αποκλειστικά υπεύθυνες και δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο στην προσπάθεια μετατροπής της Λέσβου, του νησιού της ειρήνης, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και καταρράκωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.