Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ρωσία θα αποπληρώσει το χρέος της Βενεζουέλας! - Την Τετάρτη υπογράφουν την συμφωνία Β.Πούτιν & Ν.Μαδούρο

Η Ρωσία ανέλαβε να αναδιαρθρώσει, κοινώς να αναλάβει η ίδια, την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της Βενεζουέλας!
Η συμφωνία ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο και θα υπογραφεί στις 15 Νοεμβρίου μεταξύ του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν και του Βενεζουελάνου προέδρου Ν.Μαδούρο σε μιά συμφωνία που θα έχει ως εξέλιξη η Ρωσία πλέον να αποκτά τον άμεσο έλεγχο
 και την διακίνηση των μεγαλύτερων αποθεμάτων πετρελαίου του κόσμου που είναι αυτά της Βενεζουέλας!
Η Μόσχα αντιλήφθηκε ότι έτσι όπως πήγαινε η κατάσταση με το αμερικανικό εμπάργκο ήταν θέμα χρόνου να ανατραπεί ο Ν.Μαδούρο και η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, με αποτέλεσμα να χαθεί ο πιο σημαντικός σύμμαχος της Ρωσίας στη Ν.Αμερική και να απωλεστούν τα μεγαλύτερα διακριβωμένα κοιτάσματα πετρελαίου παγκοσμίως.
Ηδη η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει το αμερικανικό εμπάργκο είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί καν να αγοραστεί σύγχρονος εξοπλισμός για την εξόρυξη του πετρελαίου και πολλά πηγάδια να είναι ανενεργά.
Το κρατικό χρέος μαζί με τα χρέη της πετρελαϊκής PDVSA κυμαίνεται μεταξύ 100 και 130 δισ. δολαρίων, βάσει των υπολογισμών διεθνών οίκων.
Βάσει των στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Βενεζουέλας το κρατικό χρέος φθάνει στα 90 δισ. δολάρια. 
Ταυτόχρονα η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA έχει εκδώσει ομόλογα αξίας 28,6 δισ. δολάρια, ενώ και αρκετά δισ. δολάρια σε «υποσχετικές». 
Η συμφωνία προβλέπει ότι ρωσικές εταιρείες θα αναλάβουν την πώληση στην διεθνή αγορά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, με πρωταγωνιστικό ρόλο της Rosneft και της Gazprom, ενώ θα αναληφθεί ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων εξόρυξης στα πετρελαϊκά πεδία από τις ρωσικές εταιρείες, όπως και η διενέργεια νέων γεωτρήσεων, ειδικά σε θαλάσσια κοιτάσματα.
Επίσης η Ρωσία θα αποπληρώσει τους Ρώσους εξαγωγείς για τα προϊόντα που έχει ήδη λάβει η χώρα.
Στα "ψιλά" της συμφωνίας, το ρωσικό Ναυτικό θα αποκτήσει σειρά διευκολύνσεων σε λιμένες της Βενεζουέλας.