Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Πρώην χειριστής γερανού απαρνήθηκε τα εγκόσμια και ζει πάνω από 20 χρόνια στην κορυφή ενός βράχου. Σπανίως επιτρέπει την είσοδο σε πιστούς, ενώ τηρεί το άβατο για τις γυναίκες (φωτο και βίντεο)

Στην κορυφή του βράχου Katskhi Pillar, 40 μέτρα πάνω από ένα μοναστήρι στην κεντρική Γεωργία, ζει απομονωμένος από το 1995, ο μοναχός Maxime Qavtaradze. Ο πρώην χειριστής γερανού, απαρνήθηκε τα εγκόσμια
και ακολούθησε την ανάγκη του για επαφή με τον Θεό και την πίστη του.
Το 1993 πήρε μοναστηριακούς όρκους και έζησε απομονωμένος σε μια σπηλιά. Δυο χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στον πυλώνα Katskhi. Ένας πιστός, του εξασφάλισε χρήματα για να χτίσει την δική του εκκλησία στην κορυφή του βράχου, ενώ το Πατριαρχείο της Γεωργίας του παραχώρησε άμεσα την άδεια. Εξάλλου η παράδοση με τους λεγόμενους Στυλίτες ήταν παλαιή και γνωστή. Οι χριστιανοί ασκητές με προσευχές και νηστείες ασκήτευαν στην κορυφή των πυλώνων από τον 15 αιώνα καθώς η Γεωργία δοκιμαζόταν από εσωτερικές αναταραχές και εισβολές από την Οθωμανική Τουρκία.

«Μονό εδώ μπορώ να ακούσω τον Θεό, στην απόλυτη ησυχία» εξομολογείται ο μοναχός Μαξίμ
Πολλοί είναι οι πιστοί που φτάνουν στο σημείο για να ενισχύσουν είτε οικονομικά, είτε με παραχώρηση οικοδομικών υλικών σε μια προσπάθεια τελειοποίησης του ναού.
Από το έδαφος μέχρι την κορυφή υπάρχει μια σιδερένια σκάλα, που εξυπηρετεί στην ανάβαση. Τα βαριά υλικά αλλά και τις προμήθειες τα ανεβάζουν οι πιστοί με ειδικό μηχανισμό με σχοινιά.

Ο ίδιος κατεβαίνει μόνο δυο φορές την εβδομάδα για να προσευχηθεί στο μοναστήρι στους πρόποδες του βράχου.
Σπανίως επιτρέπει την είσοδο σε πιστούς, ενώ τηρεί το άβατο για τις γυναίκες.  Τα κριτήρια για να επιτρέψει την είσοδο είναι αυστηρά. Πρέπει να πειστεί ότι η δύσκολη ανάβαση που διαρκεί τουλάχιστον 20 λεπτά, έγινε με καθαρά θρησκευτικούς σκοπούς και όχι για την λήψη ενός φωτογραφικού στιγμιότυπου. Σπάνια εξαίρεση αποτέλεσε ο φωτογράφος Amos Chapple, που του ζήτησε άδεια για να φωτογραφήσει το κατανυκτικό τοπίο αλλά και τον ίδιο. Το «αντάλλαγμα» ήταν 4 ημέρες διαμονής με 7 ώρες προσευχή καθημερινά. Κάτι που ο φωτογράφος δέχτηκε.
Παρακολουθείστε το αφιέρωμα του BBC μοναχό Mαξίμ:
 

mixanitouxronou.gr