Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016

Ο φασισμός πάντα ίδιος αλλα με διαφορετικό πρόσωπο και φυσικά χρώμα

«Χλιαρή» χαρακτηρίζει ο πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας Cumhurieyet,

Τζαν Ντουντάρ, την αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης μετά τις πρόσφατες συλλήψεις συναδέλφων του στην Τουρκία.
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Welt επικρίνει «το Βερολίνο, το οποίο ούτε καν καταδίκασε τις συλλήψεις. Το να εκφράζεις την ανησυχία σου δεν βοηθά τους Τούρκους δημοσιογράφους» επισημαίνει ο Τζαν Ντουντάρ.
Του Παναγιώτη Κουπαράνη (Βερολίνο)
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle
Ανάλογη κριτική διατυπώνουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ παράλληλα εκφράζονται αρνητικά σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον συμπρόεδρο των Πρασίνων, τον τουρκικής καταγωγής Τζεμ Έζντεμιρ, η συζήτηση για την επαναφορά της ποινής του θανάτου όσο και η δίωξη δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης δείχνουν ότι η Άγκυρα απομακρύνεται από την Ευρώπη.
Γερμανοί πολιτικοί στο ευρωκοινοβούλιο, όπως ο αντιπρόεδρός του, ο φιλελεύθερος Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, εκφράζουν εκτός αυτού την άποψη ότι οι νεότερες εξελίξεις στην Τουρκία θα οδηγήσουν στην αναβολή της κατάργησης της βίζας για Τούρκους πολίτες που είχε προγραμματιστεί για το 2017.
Η πρόεδρος πάλι της ομάδας των Πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο, Ρεμπέκα Χαρμς, προειδοποιεί για τον κίνδυνο της επιδείνωσης της κατάστασης των προσφύγων στην Τουρκία και ζητά να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις από την ΕΕ. Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία η κ. Χάρμς ζήτησε πέραν αυτού από την ΕΕ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν μια σκληρή γλώσσα αναφορικά με την «επιστροφή του αυταρχισμού» στην Τουρκία.
Ακριβώς αυτόν τον αυταρχισμό καταδικάζει και η διεθνής οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Σε σημερινή της ανακοίνωση αναφέρονται τα ονόματα 35 αρχηγών κρατών, πρωθυπουργών, οργανώσεων και μυστικών υπηρεσιών που θεωρούνται «Εχθροί της Ελευθεροτυπίας». Στη λίστα αυτών που «προσωποποιούν με βάναυσο τρόπο την αδυσώπητη φίμωση της ελευθεροτυπίας με λογοκρισία, αυθαίρετες συλλήψεις, βασανιστήρια και δολοφονίες» αναφέρεται και το όνομα του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.