Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Μεγάλο κίνημα για τους διωγμούς μετά το πραξικόπημα

Τουρκία: Εκπαιδευτικοί και φοιτητές ξεσηκώθηκαν εναντίον του Ερντογάν
Χιλιάδες άνθρωποι αντιτάχθηκαν στις πάνοπλες δυνάμεις ασφαλείας στην πλατεία Μπαγιαζίτ, στην Κωνσταντινούπολη
 - «Θα νικήσουμε αντιστεκόμενοι» την «τυραννία» φώναζαν
Χιλιάδες εκπαιδευτικοί και σπουδαστές απ' όλη την Τουρκία συγκεντρώθηκαν έξω από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης στην πλατεία Μπαγιαζίτ, εκφράζοντας την εντονότατη δυσαρέσκειά τους εναντίον της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον «διωγμό», όπως ανέφεραν, που υπόκειται η εκπαιδευτική κοινότητα.

Με σύνθημα «θα νικήσουμε αντιστεκόμενοι», χιλιάδες πανεπιστημιακοί, καθηγητές, δάσκαλοι και φοιτητές παρατάχθηκαν απέναντι από τις πάνοπλες δυνάμεις της αστυνομίας, οι άνδρες της οποίας φορούσαν μάσκες οξυγόνου και είχαν την εντολή να κάνουν χρήση χημικών.


Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν για τις εκκαθαρίσεις που διεξάγει το τουρκικό κράτος μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Περισσότεροι από 110.000 πολίτες έχουν διωχθεί από τα πόστα τους και έχουν χαρακτηριστεί «ύποπτοι συνεργάτες του Γκιουλέν», από τους οποίους οι 50.000 αφορούσαν το εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ τουλάχιστον 37.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν ή παραπέμφθηκαν σε δίκη.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία περίοδο χειρότερη από εκείνη του πραξικοπήματος», δήλωσε ο επικεφαλής της κινητοποίησης. «Στη χώρα μας εφαρμόζεται ο νόμος του ενός και όποιος εκφράζει μία αντίθετη θέση, θεωρείται εχθρός και στόχος», πρόσθεσε, φωτογραφίζοντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.




«Δεν πρόκειται να παραδοθούμε», ανέφερε ένα ακόμη σύνθημα που προέβαλλαν οι διαδηλωτές, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών τους, καθώς αναμένεται η αντίδραση του Τούρκου προέδρου.

«Η απόλυσή μας αποτελεί ένα μέρος της τυραννίας που έχει επιβληθεί», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Λεβέντ Ντολέκ, ο οποίος απολύθηκε από τη θέση του μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. «Οι μετακινήσεις μας είναι μόνο μία μικρή λεπτομέρεια της σκοτεινής Τουρκίας που έχει διαμορφωθεί», πρόσθεσε.

«Παρών» στις κινητοποιήσεις και ο Καν Ντουντάρ, ο μέχρι πρότινος διευθυντής της εφημερίδας Cumhuriyet, ο οποίος τόνισε πως «ο πραγματικός πόλεμος είναι εδώ, ενάντια στο τουρκικό κράτος. «Δεν είναι μία μάχη για μία εφημερίδα. Είναι μία μάχη για ένα έθνος», συμπλήρωσε και δήλωσε πως είναι αποφασισμένος να φτάσει ως το τέλος.