Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Τι ετοιμάζουν οι Ισραηλινοι;

Πρωτοφανής απόφαση που κλιμακώνει την ένταση
Απόφαση σοκ: Το Ισραήλ κλείνει την πρόσβαση στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ στους Παλαιστίνιους.
Σε μία σπάνια απόφαση που όπως όλα δείχνουν θα κλιμακώσει την ένταση μέσα στις επόμενες ώρες, οι Ισραηλινές αρχές αποφάσισαν να αποκλείσουν τους Παλαιστίνιους από την Παλαιά Πόλη για διάστημα δύο ημερών
Μετά τις τελευταίες επιθέσεις Παλαιστινίων προς Ισραηλινούς (μία χθες με δύο νεκρούς και μία σήμερα το πρωί), οι αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μία δραστική όσο και προκλητική κίνηση: να απαγορεύσουν την πρόσβαση των Παλαιστινίων σε σημεία της Παλαιάς Πόλης και ιδιαίτερα στο ιερό τέμενος Αλ-Άκτσα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι περιορισμοί θα ισχύσουν για δύο ημέρες, και θα εξαιρεθούν μόνο οι Ισραηλινοί πολίτες, οι τουρίστες, οι κάτοικοι της περιοχής, οι καταστηματάρχες καθώς και οι μαθητές.

Το προσκήνυμα στο τζαμί Αλ-Άκτσα θα επιτρέπεται μόνο στους κατοίκους της Παλαιάς Πόλης και σε Ισραηλινούς με αραβική καταγωγή, και θα περιριορίζεται σε άνδρες που είναι άνω των 50 ετών. Για τις γυναίκες δεν θα υπάρχουν περιορισμοί. Όλοι όσοι εισέρχονται πάντως σ' αυτόν τον ιερό χώρο των Αράβων και τόπο των επεισοδίων των τελευταίων ημερών, θα περνούν μόνο μέσω μίας εισόδου, όπου θα γίνεται και ο έλεγχος.

Η απόφαση αυτή όπως είναι αναμενόμενο θα δημιουργήσει σημαντικές αντιδράσεις από την πλευρά των Παλαιστινίων, που μέχρι στιγμής δεν έχουν βγάλει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Όμως είναι σχεδόν σίγουρο ότι μέσα στην ημέρα θα υπάρξουν πολύ έντονες αντιδράσεις καθώς η απαγόρευση αυτή είναι πρωτοφανής για τα χρονικά της πόλης. Και γίνεται σε μία περίοδο που τα πνεύματα είναι ιδιαίτερα οξυμένα, προσθέτοντας ένα ακόμα λιθαράκι στην κλιμάκωση της έντασης στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.