Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Βαλεντίνα Ματβιένκο: στην Ουκρανία λαμβάνει χώρα προσπάθεια κρατικού πραξικοπήματος

Ως βίαιη προσπάθεια ανατροπής της νόμιμης εξουσίας στη χώρα χαρακτήρισε τα δρώμενα στην Ουκρανία η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλής) της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο σε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου της Κριμαίας Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ στη Μόσχα.
Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της Βουλής της Κριμαίας δήλωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει ως νόμιμες οποιεσδήποτε ενέργειες των ουκρανικών Αρχών, που θα εγκριθούν υπό την πίεση των εξτρεμιστών.

 Η Βαλεντίνα Ματβιένκο κατά τη διάρκεια της συνάντησης κάλεσε όλες τις υγιώς σκεπτόμενες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της Ουκρανίας να συνενωθούν για τον τερματισμό των ενεργειών, που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, δήλωσε η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας:
 - Δυστυχώς, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι συμμετέχουν στις συνομιλίες, και ο κόσμος στο Μαϊντάν, είναι δυο εντελώς διαφορετικές δυνάμεις. Οι ευρισκόμενοι στην Πλατεία Μαϊντάν, δεν έχουν ορισμένες πολιτικές απαιτήσεις προς την εξουσία, για τις οποίες θα μπορούσαν να διεξαχθούν συνομιλίες. Παρόλ΄ αυτά, η θέση μας συνίσταται στο ότι πρέπει να γίνει παν το δυνατόν για την ειρηνευτική επίλυση της εξαιρετικά σκληρής πολιτικής κρίσης. Από την άλλη σε οποιοδήποτε κράτος οι Αρχές είναι υπόχρεες να εξασφαλίσουν τη διαφύλαξη του συνταγματικού συστήματος και της ασφάλειας των πολιτών στο πλαίσιο του Συντάγματος, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας. Νομίζω ότι όλες οι υγιώς σκεπτόμενες δυνάμεις της Ουκρανίας, και τέτοιες είναι η απόλυτη πλειονότητα των κατοίκων της χώρας, πρέπει να συνενωθούν στην επιδίωξή τους να θέσουν τέλος σε αυτή τη βία, να θέσουν τέλος σε αυτές τις ληστρικές, αντισυνταγματικές ενέργειες, διότι διαφορετικά αυτή η κατάσταση απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
 Με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Βουλής της Κριμαίας Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ δήλωσε ότι η σημερινή εξουσία είναι το τελευταίο προπύργιο της κρατικής υπόστασης της Ουκρανίας. Σε περίπτωση κρατικού πραξικοπήματος στη χώρα δεν θα υπάρχει νόμιμη εξουσία, θεωρεί ο Κονσταντίνοφ. Η Κριμαία υποστηρίζει την ισχύουσα εξουσία της Ουκρανίας και δεν θα αναγνωρίσει ως νόμιμες τις ενέργειες κάποιων δημοσίων υπαλλήλων, που θα γίνουν υπό την πίεση των εξτρεμιστών:
 Η σωτηρία της κεντρικής εξουσίας είναι το τελευταίο προπύργιο, το οποίο θα διαφυλάξει την κρατικότητα της χώρας μας. Στη συνέχεια μπορούμε να βρούμε άκρη σχετικά με το τι μπορεί να αλλάξει ή να βελτιωθεί. Στο μέλλον πολλά πράγματα μπορούν γίνουν, αν φυσικά η εξουσία δεν κλονιστεί και καταρρεύσει με απάνθρωπο μεσαιωνικό τρόπο. Εμείς στην αυτονομία μας έχουμε ακολουθήσει συνεπή αυστηρή θέση έναντι αυτών των ενεργειών. Οι κάτοικοι της Κριμαίας είναι ομόφωνοι στο ότι σήμερα έχουμε «πυρκαγιά στο σπίτι μας». Μας επιτίθενται «μη άνθρωποι», είναι, στην πραγματικότητα, μισθοφόροι, εξτρεμιστές, είναι εισβολείς, τρομοκράτες. Δεν έχουν καμία ιδεολογία, αυτή αλλάζει ανάλογα με τη συγκυρία.
 Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κριμαϊκής Βουλής η Βαλεντίνα Ματβιένκο καταδίκασε επίσης τη θέση ορισμένων χώρων, οι οποίες ανέχονται με χαμόγελο τις ενέργειες των ριζοσπαστικών δυνάμεων στο Μαϊντάν και προβαίνουν σε απροκάλυπτη, κατάφορη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο: http://greek.ruvr.ru/2014_02_21/263568942/