Το Βερολίνο συνεχίζει να πιέζει την Ελλάδα την ώρα που ο προκλητικός Νταβούτογλου λέει ότι το «δωράκι» των 3 δισ. δεν επαρκεί
Την ώρα που ο Αχμέτ Νταβούτογλου κάνει παζάρια (για να πάρει περισσότερα) και δεν αρκείται με τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που «προσφέρει» η Ε.Ε. για να συνεργασθεί η Τουρκία στην επαναπροώθηση προσφύγων, το Βερολίνο συνεχίζει να πιέζει την Ελλάδα να δεχθεί κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο. Στο θέμα επανήλθε χθες ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στ. Ζάιμπερτ, λέγοντας προκλητικά: «Δεν μας ενδιαφέρουν τα προβλήματα που μπορεί να έχουν οι δύο χώρες»!
Αμεση απάντηση έλαβε από τον Ν. Κοτζιά, που δήλωσε στη Διαθρησκευτική Διάσκεψη ότι «συνεργασία δεν σημαίνει κοινές περιπολίες... Ας το ξεχάσουν όσοι νομίζουν ότι μπορούν να μιλούν χωρίς σεβασμό για κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας».
Το τεράστιο δώρο των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που η Ανγκελα Μέρκελ έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης ενώπιον της Συνόδου Κορυφής (15 Οκτωβρίου) ως πρόταση για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας, σε αντάλλαγμα για την επανεισδοχή μεταναστών, δεν μπορούν να προέρχονται από τους πόρους του προενταξιακού χρηματοδοτικού μηχανισμού, του λεγόμενου «ΙΡΑ».
Το ξεκαθάρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία θέλει περισσότερα χρήματα για να διαχειριστεί το Μεταναστευτικό και ότι το ύψος θα το καθορίσουν στην πράξη οι ανάγκες, που θα πρέπει να αποτιμώνται κάθε χρόνο, ενώ η πρόταση για άντληση πόρων από αυτούς που προορίζονται για την ενταξιακή προετοιμασία της χώρας «δεν συζητείται καν». «Δεν θα το δεχθούμε» είπε.
Στα ανταλλάγματα για όσους επαναπροωθούνται στην Τουρκία, ο Νταβούτογλου προσέθεσε την απαίτηση απελευθέρωσης έως τον Ιούλιο 2016 του καθεστώτος χορήγησης βίζας στους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ε.Ε.
Επειδή με την υποχωρητικότητα και τη γενναιοδωρία της η Μέρκελ μάλλον άνοιξε την όρεξη της Αγκυρας, οι συντηρητικοί κύκλοι των Χριστιανοκοινωνιστών CSU αντέδρασαν: «Για μένα δεν τίθεται θέμα ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.» δήλωσε στην εφημερίδα «Die Welt» ο βουλευτής Στέφαν Μάιερ, ενώ η Γκέρντα Χάσελφελντ, κομματικό στέλεχος, σχολίασε: «Δεν πρέπει να κάνουμε πολλές παραχωρήσεις. Η ένταξη δεν βρίσκεται στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων».,