Του Μανώλη Κείου
Mπουρλότο έβαλε πάλι ο Ουνίτης Αρχιεπίσκοπος Svyatoslav Shevchuk στην Ουκρανία υποστηρίζοντας πως "ο χρόνος για διπλωματία έχει περάσει", ενώ επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του Πατριαρχείου Μόσχας. Όλα αυτά σε συνέντευξή του στο αυστριακό Ρ/Καθολικό πρακτορείο ειδήσεων «Kathpress». Οι δηλώσεις τους μάλιστα συνέπεσαν με την επίσκεψη Ιαλρίωνα στο Βατικανό και την νέα επαφή του Νο2 της ρωσικής εκκλησίας με τον Πάπα Φραγκίσκο.
Όπως αναμενόταν η αντίδραση από πλευράς Μόσχας ήταν άμεση.
«Η Ουνία στο πρόσωπο του πρώτου ιεράρχη της στην Ουκρανία, εκδηλώνεται και πάλι ως μια θλιβερή επιβίωση της εποχής,
όταν οι Καθολικοί και οι Ορθόδοξοι θεωρούσαν ένας τον άλλον όχι συμμάχους αλλά ως αντιπάλους», αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της ρωσικής Εκκλησίας (ΤΕΕΣ).
"Όπως πολλές άλλες ομιλίες του ιεράρχη, αυτή η συνέντευξη είναι διαποτισμένη με επιθετικότητα εναντίον της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και περιέχει επιθέσεις και στην κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, καθώς και πολιτικοποιημένες απόψεις για την τραγωδία που ζει σήμερα στην Ουκρανία και ύβρεις προς τον Πατριάρχη Μόσχας"ανέφερεται ακόμη στο έγγραφο.
Το ΤΕΕΣ κατηγορεί τον Ουνίτη Αρχιεπίσκοπο για "ιδέες στενού εθνικισμού αντίθετες με το πνεύμα του Ευαγγελίου"
"Διακρίνουμε ξεκάθαρα δύο μέτρα και δύο σταθμά στα λόγια του Αρχιεπισκόπου Svyatoslav. Σύμφωνα με την άποψή του, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, που συνδέεται με το Πατριαρχείο της Μόσχας πενυαμτικά πρέπει να αποσχιστεί από αυτό, προκειμένου να έχει το δικαίωμα να αποκαλεί τον εαυτό εθνική και πατριωτική Εκκλησία, αντιθέτως δεν υπάρχει καμία ανάγκη για την UGCC (ελληνοκαθολική εκκλησια-ουνίτες), η οποία είναι σε άμεση διοικητική εξάρτηση από το Πάπα, να αποσχιστεί από τον ίδιο,"ανέφερε το έγγραφο.
Συνάμα το Πατριαρχείο Μόσχας κατηγορεί τον Ουνίτη Αρχιεπίσκοπο πως χρησιμοποιεί είναι σε αρμονία με αυτά των σχισματικών.
Η ανακοίνωση καταλήγει πως:
"Η ανώτατη αρχή του Πατριαρχείου Μόσχας πάντα πίστευε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί ολοκληρωμένος διάλογος μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και της UGCC, δεδομένου ότι ο διάλογος είναι απαραίτητος, πρώτα απ 'όλα, για την αποκατάσταση της ειρήνης στην ουκρανική γη. Ωστόσο , επιτυχία σε αυτό το θέμα μπορεί να επιτευχθεί μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η ρητορική, με στόχο την υποδαύλιση του εθνοτικού μίσους, δεν θα χρησιμοποιείται πια".