Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Yπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε σε «δευτερεύον περιστατικό που θα πυροδοτήσει πόλεμο».

Οι παραβιάσεις του αμερικανικού ναυτικού μπορεί να πυροδοτήσουν πόλεμο
Κίνα: Σκληρό μήνυμα προς Ουάσιγκτον για την Σινική θάλασσα
Σκληρό μήνυμα προς την Ουάσινγκτον στέλνει το Πεκίνο, με φόντο τη «βόλτα» του αμερικανικού αντιτορπιλικού
στη διαφιλονικούμενη περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας:
 Οι «προκλήσεις» των ΗΠΑ, λέει ο αρχηγός του κινεζικού ναυτικού, «μπορεί να προκαλέσουν δευτερεύον περιστατικό που θα πυροδοτήσει πόλεμο». Παράλληλα, η Κίνα αρνείται να υπαχθεί η υπόθεση σε διεθνές δικαστήριο.

Την Τρίτη, το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Lassen είχε πλεύσει στη ζώνη 12 μιλίων που έχει μονομερώς επεκτείνει η Κίνα γύρω από τον Ύφαλο Σούμπι. Ο ύφαλος είναι τμήμα των νησιών στο αρχιπέλαγος Σπράτλι -όπου η Κίνα είχε αποξηράνει το 2013 υφάλους δημιουργώντας τεχνητά νησιά πάνω σε έναν από τους σημαντικότερους ακτοπλοϊκούς διαδρόμους της περιοχής.

Το μήνυμα που ήθελε να στείλει η Ουάσινγκτον ήταν πως οι διεκδικήσεις της Κίνας δεν μπορούν να περιορίσουν την ελεύθερη εμπορική κίνηση -η περιοχή βρίσκεται πάνω σε καίριο ναυτιλιακό διάδρομο. «Υπάρχουν δισεκατομμύρια δολάρια εμπορικών συναλλαγών που ταξιδεύουν μέσω αυτής της περιοχής του κόσμου. Η διασφάλιση ελεύθερης εμπορικής κίνησης είναι πρωτεύουσας σημασίας για την παγκόσμια οικονομία» είχε αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

Την Παρασκευή, ο αρχηγός του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού ναύαρχος Γου Σενγκλί προειδοποίησε σε υψηλούς τόνους: Εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν «τις επικίνδυνες και προκλητικές κινήσεις» στη Νότια Σινική Θάλασσα, υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε σε «δευτερεύον περιστατικό που θα πυροδοτήσει πόλεμο».

Η αναφορά του έγινε προς τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ναύαρχο Τζον Ρίτσαρντσον, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψής τους, όπως αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσινγκτον είχε προηγουμένως αναφέρει πως η «βόλτα» της Τρίτης θα ήταν η πρώτη από αρκετές, με στόχο τη διασφάλιση της ελεύθεσης ναυσιπλοΐας.

Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής της στο Πεκίνο την Πέμπτη και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε υπογραμμίσει τη σημασία της ελεύθερης εμπορικής διέλευσης.