Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Άρνηση της κυβέρνησης του Ισραήλ να δεχθεί Σύρους πρόσφυγες..«Είμαστε πολύ μικρή χώρα, χωρίς εδαφικό ή δημογραφικό βάθος»

Ενάμιση τόνο φάρμακα -βοήθεια στην Ελλάδα- έστειλε το Ισραήλ
Τα φάρμακα στάλθηκαν αεροπορικώς και παραδόθηκαν στο Κέντρο Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας στη Βάρη.
Το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας θα τα διανείμει σε περιοχές όπου υπάρχει ανάγκη όπως το κέντρο της Αθήνας, καθώς και στα ελληνικά νησιά (Λέσβος, Λέρος, Κως, Ρόδος), τα οποία αντιμετωπίζουν μεγάλη εισροή προσφύγων.
Η αποστολή φαρμάκων στοχεύει στην παροχή υποστήριξης προς την Ελληνική Κυβέρνηση και αναγκαίας βοήθειας για τους πρόσφυγες.
Η Πρεσβεία του Ισραήλ συνεργάστηκε με τον Έλληνα Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Γιάννη Μπασκόζο, για την υλοποίηση της δωρεάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από την επίσημη βοήθεια από το Ισραήλ, αποστολές ανεξάρτητων Ισραηλινών ανθρωπιστικών οργανώσεων όπως είναι το IsraAID βρίσκονται στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο, προσφέροντας ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη στους πρόσφυγες που καταφτάνουν στις ελληνικές ακτές σε συνεργασία με διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και η Διεθνή Οργάνωση Μετανάστευσης (ΙΟΜ).
 
 

Άρνηση της κυβέρνησης του Ισραήλ να δεχθεί Σύρους πρόσφυγες

«Είμαστε πολύ μικρή χώρα, χωρίς εδαφικό ή δημογραφικό βάθος»
Κυριακή, 06 Σεπτεμβρίου 2015 16:23
 
REUTERS/POOL
Σε σχόλιά του στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Νετανιάχου (φωτ. αρχείου) είπε ότι το Ισραήλ δεν είναι αδιάφορο απέναντι στην ανθρώπινη τραγωδία με τους πρόσφυγες από τη Συρία και πρόσθεσε ότι στα ισραηλινά νοσοκομεία νοσηλεύονται τραυματίες από τον εμφύλιο στη Συρία.
 
 
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε έκκληση του αρχηγού της αντιπολίτευσης να προσφέρει η χώρα καταφύγιο σε πρόσφυγες από τη Συρία, λέγοντας ότι το Ισραήλ είναι πολύ μικρό για να τους δεχτεί.
Ο ηγέτης των κεντροαριστερών Εργατικών, Ισαάκ Χέρτσογκ, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Σιωνιστική Ένωση), έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να απορροφήσει πρόσφυγες από την εμπόλεμη Συρία, γείτονα στα βόρεια τον οποίο το Ισραήλ θεωρεί εχθρική χώρα.
Σε σχόλιά του στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ δεν είναι αδιάφορο απέναντι στην ανθρώπινη τραγωδία με τους πρόσφυγες από τη Συρία και πρόσθεσε ότι στα ισραηλινά νοσοκομεία νοσηλεύονται τραυματίες από τον εμφύλιο στη Συρία.
«Ωστόσο, το Ισραήλ είναι ένα πολύ μικρό κράτος. Δεν έχει γεωγραφικό ή δημογραφικό βάθος», είπε ο δεξιός πρωθυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η υποδοχή Αράβων προσφύγων θα προκαλέσει δημογραφική ανισορροπία σε ένα κυρίως εβραϊκό κράτος, όπου σχεδόν το ένα πέμπτο από τα 8,3 εκατομμύρια των πολιτών του είναι Άραβες.
Παρότι δεν έχουν υπάρξει διεθνείς εκκλήσεις προς το Ισραήλ να ανοίξει τα σύνορά του στους Σύρους, ο κ. Χέρτσογκ είπε ότι ο κ. Νετανιάχου έχει ηθικό χρέος να δεχτεί πρόσφυγες.
«Ο πρωθυπουργός του εβραϊκού λαού δεν πρέπει να κλείνει την καρδιά του και τις πόρτες όταν άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να σώσουν τη ζωή τους και να γλιτώσουν τις διώξεις, κρατώντας μωρά στα χέρια τους», είπε ο κ. Χέρτσογκ.
Κατά την ίδια συνεδρίαση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα του θα πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω τα σύνορά της απέναντι στους αφρικανούς μετανάστες και τους ισλαμιστές ενόπλους.
Ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής ενός νέου φράχτη 30 χιλιομέτρων κατά μήκος της μεθορίου με την Ιορδανία, η οποία υπέγραψε ειρηνευτική συνθήκη με το Ισραήλ το 1994.
Το Ισραήλ ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός φράκτη 230 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο το 2013. Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης το 1979.