Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Σερβία: Η Ελλάδα δέχεται ισχυρές πιέσεις για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι γνωρίζει ότι η Ελλάδα υφίσταται μεγάλες πιέσεις για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, αλλά πιστεύει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί , άλλωστε η Σερβία ζήτησε εξηγήσεις από την Ελλάδα για τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νικόλαου Κοτζιά, ότι η Αθήνα θα στηρίξει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οργανισμούς.
Συγκεκριμένα το σερβικό ΥΠΕΞ υπέβαλε αίτημα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για αποσαφήνιση των θέσεων του Έλληνα υπουργού, Νικόλαου Κοτζιά.
«Πιστεύω, ότι παρά τις μεγάλες πιέσεις που υπόκεινται  η ελληνική κυβέρνηση, δεν θα αλλάξει τη θέση της, για τη μη αναγνώριση  της μονομερούς ανακήρυξης  της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Ντάτστιτς.
Ο Κοτζιάς σε συνάντηση που είχε πριν λίγες ημέρες στην Πρίστινα με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Μουσταφά Ίσα, ανακοίνωσε ότι η Αθήνα  θα στηρίξει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την ασφάλεια, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό θα συμβάλλει στην ασφάλεια στην περιοχή.
Ωστόσο, η ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι, όπως δημοσίευσε η ‘Blic’, αναφερόμενη στις δηλώσεις Κοτζιά στην Πρίστινα,  έκανε σαφές ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την μονόπλευρα κηρυγμένη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και ότι η ελληνική θέση στο ζήτημα παραμένει αμετάβλητη.