Την χρήση του Grexit ως όπλο διαπραγμάτευσης είχε στο μυαλό του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Newstateman.com, επισήμανε ότι τον τελευταίο μήνα πριν την παραίτησή του είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι η ΕΚΤ θα έκλεινε τη στρόφιγγα της ρευστότητας και θα έκλειναν οι τράπεζες για να «αναγκάσει» μια συμφωνία. Όταν θα γινόταν αυτό ήταν έτοιμος να προχωρήσει στις εξής κινήσεις: Να εκδώσει η Ελλάδα παράλληλο νόμισμα (IOU), να κουρευτούν τα δάνεια της ΕΚΤ, ή να ανακοινωθεί ότι στη συνέχεια η κυβέρνηση θα έπαιρνε τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος.
Καμία από τις παραπάνω κινήσεις, όπως είπε ο ίδιος, δεν θα συνιστούσε Grexit παρά μόνο αυτό θα χρησιμοποιούνταν ως «απειλή» για έξοδο από το ευρώ.
Ο πρώην υπουργός ήταν σίγουρος πως δεν θα μπορούσε να αποβληθεί η Ελλάδα από το Eurogroup, ότι δεν υπάρχει νομική πρόβλεψη για μια τέτοια απόφαση. «Μόνο με την απειλή ενός Grexit θα μπορούσε η Ελλάδα να κερδίσει μια καλύτερη συμφωνία», τόνισε.
Καθώς ο κόσμος γιόρταζε το «Όχι» στην πλατεία Συντάγματος,τη νύχτα του δημοψηφίσματος, τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο σε έξι ανώτατους κυβερνητικούς παράγοντες (μεταξύ των οποίων και ο Αλέξης Τσίπρας), αλλά η πρότασή του μειοψήφησε. Μόνο δύο τάχθηκαν υπέρ και δεν μπόρεσε να πείσει τον πρωθυπουργό. Η παραίτησή του από το υπουργείο Οικονομικών ήταν μετά από αυτό αναπόφευκτη.
«Δουλεύαμε πάνω στη θεωρία (σ.σ. του Grexit), σε χαρτί, οτιδήποτε έπρεπε να γίνει. Είναι όμως ένα πράγμα να δουλεύεις σε επίπεδο 4-5 ανθρώπων και είναι εντελώς διαφορετικό να προετοιμάζεις τη χώρα για αυτό. Για να προετοιμαστεί η χώρα θα έπρεπε να ληφθεί μια εκτελεστική απόφαση, η οποία και δεν λήφθηκε ποτέ), σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.