Περίπου εκατό (!) θα είναι οι εκπρόσωποι της τρόικα και του ESM (άρα καλύτερα πλέον να μιλάμε για "κουαερτέτο" και όχι για τρόικα, αφού στο ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ προστέθηκαν και οι εκπρόσωποι του ESM) οι οποίοι αύριο Παρασκευή παγματοποιουν "εισβολή" στην χώρα και αναλαμβάνουν τον πλήρη έλεγχό της.
Η προσπάθεια διαπραγμάτευσης και βελτίωσης των όρων του Μνημονίου, αλλά και η προσπάθεια "αποβολής" του ΔΝΤ κατέληξε στην μεγαλύτερη αποτυχία που έχει καταγράψει μια κυβέρνηση μέχρι σήμερα στην ελληνική ιστορία, όπως ομολόγησε χθες στην Βουλή και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας και πλέον η χώρα και οι πολίτες της θα υποστούν μια ακόμα πιο ταπεινωτική κατοχή, λίγους μήνες μόνο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου.
Επικεφαλής της ομάδας θα είναι η Ρουμάνα (εκεί κατάντησε η χώρα: Μια Ρουμάνα να αναλάβει ουσιαστικά την διακυβέρνηση της Ελλάδας...) η 40χρονη Ντέλια Βελκουλέσκου, ή "Δρακουλέσκου" που ήταν έως τον Αύγουστο του 2014 επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα για το πρόγραμμα της Κύπρου και "έλιωσε" το δευτερο ελληνικό κράτος, τώρα "αναλαμβάνει" και την μητρόπολη.
Οι "100" είναι το πρώτο αποβατικό "κύμα" αφού συνολικά περίπου 500 ξένοι από το "κουαρτέτο" θα αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας με πολύ συγκεκριμένη ατζέντα: Να πουλήσουν τα 50 δισ. ευρώ της κρατικής και ιδιωτικής περιουσίας και να χρηματοδοτηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το τρίτο Μνημόνιο.
Ολα τα ποσά που θα δίνουν οι του "κουαρτέτου, θα διατίθενται για την αποπληρωμή των δανείων που έδωσαν στην Ελλάδα για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζές τους.
Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αρθούν τα capital controls και η χώρα θα υποστεί μία βίαιη μείωση του ΑΕΠ της, πολύ βιαιότερη και από το 2011-2012, το οοοίο μπορεί να φτάσει μέχρι και το 8% στο εξάμηνο Ιουλίου-Ιανουαρίου, με κόστος κάπου 200.000 νέους ανέργους
Ο οδικός χάρτης των επόμενων κινήσεων έχει ως εξής:
Μέχρι τις 8 Αυγούστου θα πρέπει οι δύο πλευρές να έχουν καταλήξει στα εξής:
• Στο τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων που θα πρέπει να ψηφιστούν έως τις 8 Αυγούστου. Σε αυτό το νομοσχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνονται σύμφωνα με στελέχη των θεσμών και οι διατάξεις για τις συντάξεις και τη φορολόγηση των αγροτών, που δεν εντάχθηκαν στο πρώτο και το δεύτερο πακέτο μέτρων. Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο αναφέρουν γι’ αυτά τα ζητήματα ότι θα αποτελέσουν μέρος της διαπραγμάτευσης, αφήνοντας ανοικτό το πότε θα κατατεθούν προς ψήφιση.
• Στα προαπαιτούμενα μέτρα και τα διαρθρωτικά ορόσημα (structural benchmarks) που θα πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα στους επόμενους ελέγχους και συγκεκριμένα μέσα στον επόμενο ένα χρόνο τουλάχιστον.
• Στη νέα πρόβλεψη για το ΑΕΠ, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις που επιδείνωσαν τις προοπτικές της οικονομίας (τραπεζική αργία και capital controls). Ηδη, η Κομισιόν προβλέπει ύφεση έως και 4% για φέτος, αντί προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 0,5%. Η αλλαγή των εκτιμήσεων για το ΑΕΠ επηρεάζει και τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα. Μέρος της διαπραγμάτευσης θα είναι το κατά πόσο θα αναθεωρηθεί ο στόχος αυτός προς τα κάτω ή εάν θα χρειαστεί να λάβει άμεσα νέα μέτρα η κυβέρνηση για να τον πετύχει (1% του ΑΕΠ για το 2015).
• Στο ποια μέτρα που έλαβε τους προηγούμενους μήνες η κυβέρνηση μονομερώς θα πρέπει να αλλάξουν (π.χ. θα καταργηθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων).
Από ελληνικής πλευράς στο επίπεδο της τεχνικής διαπραγμάτευσης θα ηγείται ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργος Χουλιαράκης και θα "εξεταστεί" και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και τους υπόλοιπους υπουργούς.
Μια νέα ακόμα πιο "μαύρη" εποχή για την χώρα ξεκινά μόλις 20 ημέρες μετά τον θρίαμβο του δημοψηφίσματος....
Tm;hma ειδήσεων defencenet.gr