Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Βαρύ Μνημόνιο με άμεσες δεσμεύσεις στην ελληνική πρόταση για δάνειο από τον μηχανισμό στήριξης ESM

Οχι! Δεν είμαστε ευρωλιγούρηδες!
Ο μέγας Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, πριν ακόμη μπει η Ελλάδα στο ευρώ, είχε εκστομίσει τη σοφή ρήση «δεν είμαστε ευρωλιγούρηδες».
 
ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΛΑΣΗΣ
Βαρύ Μνημόνιο με άμεσες δεσμεύσεις στην ελληνική πρόταση για δάνειο από τον μηχανισμό στήριξης ESM
Ρητή δέσμευση ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα παραθέσει αναλυτικά τις προτάσεις της για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων» το αργότερο μέχρι σήμερα και ότι οι προτάσεις αυτές θα περιέχουν «μέτρα σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση» και «μέτρα σχετικά με τις συντάξεις», τα οποία θα εφαρμοστούν άμεσα, «ήδη από την αρχή της επόμενης εβδομάδας», περιλαμβάνει το επίσημο ελληνικό αίτημα για νέο τριετές δάνειο προς την Ελλάδα, το οποίο απέστειλε χθες στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στην επιστολή του κ. Τσακαλώτου προς τον ESM δεν προσδιορίζεται το ύψος του νέου δανείου, καθώς αυτό θα καθοριστεί αφού Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εξετάσουν τα νέα δεδομένα σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας. Ωστόσο, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Bild», για τη διετή στήριξη της Ελλάδας θα χρειαστούν τουλάχιστον 51 δισ. ευρώ, ενώ σε ορίζοντα τριετίας θα απαιτηθούν πάνω από 60 δισ. ευρώ (περίπου 35% του ελληνικού ΑΕΠ).

Με δεδομένο ότι στα παραπάνω ποσά περιλαμβάνονται μόνο οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις του Δημοσίου για τα επόμενα χρόνια με βάση εκτιμήσεις πριν από την επιβολή των capital controls και καθότι οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να χρειαστούν νέο γύρο ανακεφαλαιοποίησης, το τελικό ύψος ενός τριετούς τρίτου δανείου εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 70 δισ. ευρώ.
Το αίτημα
Στο κείμενο του Ελληνα υπουργού Οικονομικών υπογραμμίζεται, άλλωστε, το κατεπείγον του ελληνικού αιτήματος, «δεδομένης της εύθραυστης κατάστασης του τραπεζικού συστήματος», στοιχείο που δείχνει ότι στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί μέρος του νέου δανείου για τη στήριξη των τραπεζών.

Στο ελληνικό αίτημα προς τον ESM τονίζεται ότι «η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της, πλήρως και εγκαίρως» και επαναδιατυπώνεται «η δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και να σεβαστεί τους κανόνες και τις ρυθμίσεις ως κράτος-μέλος». Παράλληλα, σημειώνεται ότι «η Ελλάδα χαιρετίζει την ευκαιρία εκμετάλλευσης εν δυνάμει μέτρων, τα οποία θα ληφθούν ώστε το χρέος που συνδέεται με τον επίσημο τομέα να καταστεί μακροπρόθεσμα διατηρήσιμο και βιώσιμο».
Πράσινο φως από τους τεχνοκράτες! Επόμενος κάβος τώρα το Eurogroup
Στα χέρια της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) πέρασε από χθες το βράδυ η περαιτέρω ανάλυση του ελληνικού αιτήματος για χορήγηση τριετούς δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), αφού προηγουμένως οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης (Euro Working Group) έκριναν επαρκή την επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τον ESM για την περαιτέρω στήριξη της χώρας μας. Τα δύο ευρωπαϊκά μέλη της τρόικας (Κομισιόν και ΕΚΤ) θα πρέπει να συνεργαστούν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προκειμένου να εξετάσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με φόντο την τελευταία έκθεση του Ταμείου, η οποία αποφαίνεται ότι χρειάζεται δραστική ελάφρυνση του χρέους, και τη χθεσινή δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ: «Πάντοτε υποστηρίζαμε ότι το πρόγραμμα χρειάζεται δύο πόδια: μεταρρυθμίσεις και αναδιάρθρωση χρέους».

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τελικά δεν συνεδρίασαν χθες και εξουσιοδότησαν το Euro Working Group να εξετάσει το ελληνικό αίτημα. Μόλις οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης έδωσαν το πράσινο φως, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με την ιδιότητα του προέδρου του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, ζήτησε από τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι: (α) να αξιολογήσουν αν υπάρχει κίνδυνος για την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης ή των μελών, ο οποίος να δικαιολογεί την παροχή δανείου προς την Ελλάδα, (β) να αποφανθούν, σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και (γ) να υπολογίσουν τις πραγματικές ή πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.
Τα τρία ζητήματα
Τα τρία αυτά ζητήματα θα συζητηθούν από σήμερα στις Βρυξέλλες με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να καταθέσει και τις προτάσεις της για τα μέτρα που θα συνοδεύουν το νέο δανειακό πακέτο. Αν τα μέτρα αυτά κριθούν ικανοποιητικά, το Eurogroup ενδέχεται να συνεδριάσει αύριο αντί για το Σάββατο. Εφόσον οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε συμφωνία, οι Σύνοδοι Κορυφής Ε.Ε. και ευρωζώνης που είχαν προγραμματιστεί για την Κυριακή δεν θα πραγματοποιηθούν.
Μάριος Ροζάκος
ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
Οχι! Δεν είμαστε ευρωλιγούρηδες!
Ο μέγας Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, πριν ακόμη μπει η Ελλάδα στο ευρώ, είχε εκστομίσει τη σοφή ρήση «δεν είμαστε ευρωλιγούρηδες». Το είπε για όλους όσοι υποστήριζαν τότε (το 1999) ότι η Ελλάδα έπρεπε να δώσει και την... ψυχή της για το κοινό νόμισμα. Εκείνη η δήλωση είχε προκαλέσει σάλο.

Επικρίθηκε εντονότατα από κύκλους του τότε ΠΑΣΟΚ (αλλά και της Αριστεράς), ενώ τα media της διαπλοκής εξαπέλυσαν μύδρους εναντίον του. Τώρα αποδεικνύεται πόσο δίκαιο είχε. Οι Ελληνες όλο και πιο δυνατά φωνάζουν πλέον «δεν είμαστε ευρωλιγούρηδες, κύριοι των Βρυξελλών». Δεν έχουμε ανάγκη τα φιλοδωρήματά σας (και τα πακέτα ανθρωπιστικής βοήθειας που λέτε ότι ετοιμάζετε για το ενδεχόμενο του Grexit). Δεν είμαστε ζητιάνοι ούτε οι παρακατιανοί της Ευρώπης.

Αλληλεγγύη θέλουμε (με μια τίμια λύση) και όχι φιλανθρωπία. Αν δεν μας θέλετε, αρνείστε τις ρίζες και την ταυτότητά σας. Διώχνετε αυτούς που διαμόρφωσαν τα σύνορα και τον πολιτισμό σας. Αλλά εμείς ευρωλιγούρηδες δεν θα ξαναγίνουμε. Η ζωή μας θα συνεχιστεί και χωρίς τα ευρώ σας!
Δημητρης Ριζούλης
http://www.dimokratianews.gr/content/49837/kryos-idrotas