Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Το Παρίσι θα πληρώσει στη Ρωσία το ποσό των 1,2 δις δολαρίων για τα "Mistral"

ΜΟΣΧΑ. Η κυβέρνηση της Γαλλίας πήρε τελική απόφαση να μην παραδώσει τα ελικοπτεροφόρα "Mistral" στη Ρωσία παρά το μεγάλο ποσό της αποζημίωσης για την διάλυση της συμφωνίας.
Τη δήλωση αυτή έκανε ο Υπουργός Αμύνης της Γαλλίας Ζαν-Ιβ λε Ντριάν στη συνέντευξη Τύπου στη Ουάσιγκτον, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
Ο Υπουργός Αμύνης της Γαλλίας τόνισε ότι η διάλυση της συμφωνίας με τη Ρωσία θα κοστίσει στη Γαλλία 1,2 δις δολάρια, αλλά δεν υπάρχει άλλο διέξοδο, όπως δήλωσε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου, ο Υπουργός Αμύνης της Γαλλίας υπενθύμισε ότι η διακοπή της συμφωνίας σχετικά με τα "Mistral" σχετίστηκε με τη θέση της Ρωσίας στο ουκρανικό ζήτημα. Λόγω του ότι η κατάσταση με τη Ρωσία δεν έχει αλλάξει, η συμφωνία δεν μπορεί να εκτελεστεί, παραθέτει τα λόγια του Λε Ντριάν το πρακτορείο Sputnik.

Ο Λε Ντριάν επίσης επισήμανε ότι στη γαλλία θα είναι δύσκολο να βρει άλλον αγοραστή των "Mistral", επειδή τα πλοία κατασκευάστηκαν με ρωσικές προδιαγραφές. Ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι θα χαρεί αν οι ΗΠΑ θα συμφωνήσουν να αγοράσουν τα πλοία αυτά, αναφέρει το πρακτορείο Sputnik.

Η συμφωνία για την προμήθεια δύο ελικοπτεροφόρων "Mistral" υπογράφτηκε μεταξύ της γαλλικής DCNS/STX και του Rosoboronexport το 2011. Η Γαλλία έπρεπε να παραδώσει το πρώτο πλοίο "Vladivostok" το Νοέμβριο της περσινής χρονιάς, ανακοινώθηκε η ημερομηνία της 14ης Νοεμβρίου, αλλά δεν έγινε τίποτε. Η Ρωσία περιμένει η Γαλλία είτε να της παραδώσει τα πλοία, είτε να επιστρέψει τα χρηματικά ποσά.